середу, 21 липня 2021 р.

Гастроспадщина - швидкий порятунок місцевої економіки



Ми не раз писали про вітчизняну гастрономічну культуру. По різному вона складається. Об'єднує все аутентичністю й використанням органічних (зазвичай) продуктів, яки вирощуються в Україні. Все це треба, щоб місцева економіка відчула "приток" грошей.
Днями розпочався цікавий проєкт Українського центра культурних досліджень ГАСТРОСПАДЩИНА УКРАЇНИ: ТРАДИЦІЇ ГОСТИННОСТІ ТА КУЛЬТУРА ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ. Головне завдання: відкривати світу надзвичайно багату та різноманітну кулінарну історію нашої країни, знайомить з унікальними рецептурами приготування традиційних національних страв в різних куточках України.
Для багатьох ОТГ, де не вистачає податкових надходжень, конче потрібно віднайти гастрономічні "магніти", яки б приваблювали туристів, а з ними й гроші. Не 1-2 пиріжки на узбіччі дороги продати, а запропонувати повноцінне меню. Не забуваючи про веганів, дітей та дієтиків. Спробуйте, наприклад, на столичному залізничному вокзалі віднайти їжу зі зниженим вмістом цукру, чи калорій?! Я вже не кажу за Чигирин, де якось опинився в єдиному ресторані з групою німців, яки захотіли трішечки попоїсти... Голодними залишились, бо окрім борщу на салі зі сметаною, та гречаників - нічого. Всі працювали на місцевий банкет. Навіть карася не посмажили...
Міста та об’єднані територіальні громади мають потужний культурно-історичний потенціал. Ремесла, нематеріальна спадщина, традиції, кулінарія, легенди, палацова культура, замки, меморіальні музеї, пісні – це культурний ресурс громад, які в умовах пост – індустріальної економіки ХХІ сторіччя є потужною базою для культурно – економічного розвитку малих територій.
Проєкт передбачає створення:
«Інтерактивної гастрономічної мапи України»;
Першої енциклопедії «Гастроспадщина України – традиції гостинності та культура приготування страв» українською та англійською мовами.
Ви можете стати співавтором Першої української енциклопедії: ГАСТРОСПАДЩИНА УКРАЇНИ : ТРАДИЦІЇ ГОСТИННОСТІ ТА КУЛЬТУРА ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ.
Але треба памятати, що працювати над гастроспадщиною треба системно, кожного наступного сезону. Не зупиняючись, а постійно навчаючись й обмінюючись досвідом. Тому будемо теж чекати від вас дописи: яки складності та відкриття з'явились у вас на шляху до смачних й не дуже коштовних наїдків, на яки не гріх запросити сусіда. Наш редактор, особливо прискіпливий автор, бо в минулому десятилітті проїхав всю Україну та познайомився з багатьма цікавими закладами гостинності. Тому романтизму майже немає, залишився лише прагматизм. Памятаємо весь час про швидкий обіг грошей. І не треба готувати з некондиційних продуктів, які б дешеві вони не були...
В.Інгульский.


Немає коментарів: