понеділок, 9 травня 2022 р.

Financial Times порівнює, як розривають зв'язки з Росією Німеччина та Італія




Олаф Шольц і Маріо Драгі перебувають на передовій змін зовнішньої політики ЄС, спричинених повномасштабним вторгненням Росії в Україну. Їхні економіки - найбільша і третя за величиною в єврозоні - значною мірою залежать від російських енергоносіїв. Попередники Шольца і Драгі прагнули зберігати відносини з Володимиром Путіним, що сприяло економічним зв'язкам між країнами. "Розрив цих зв'язків зашкодить Німеччині та Італії більше, ніж більшості в блоці, - йдеться в статті. - Але хоч і Шольц, і Драгі йдуть одним шляхом, один вагається там, де інший налаштований рішуче. І це матиме наслідки для балансу сил всередині блоку".

Обережний підхід Шольца виглядав як небажання діяти. Від призупинення газопроводу "Північний потік-2" до ембарго ЄС на російські вугілля та нафту - німецький канцлер опирався перед тим, як поступитися. Його революційний план з модернізації німецького війська затьмарило вагання щодо поставок важкого озброєння Україні. У Римі Драгі, натомість, сказав італійцям, що вони мають обрати - мир чи кондиціонер. В одному з інтерв'ю італійський прем'єр висловив сумнів у тому, чи варто взаємодіяти з Путіним. Він підтримав посилення санкцій ЄС і запропонував варіант, як обмежити потік грошей за газ до Москви.

"Наратив Драгі - про те, як Україна бореться за демократію і свободу, тоді як Шольц у своїх виступах зосереджується на ризиках", - каже Яна Пульєрін із Європейської ради з міжнародних відносин.

Драгі допомагає його авторитет закордоном і популярність вдома. Колишній голова Європейського центробанку, він не має амбіцій після свого прем'єрства обійняти якусь високу посаду. Зараз він переконує італійців прийняти важкий шлях, який чекає на них після посилення санкцій ЄС щодо Росії.




Шольц, однак, відповідальний за ще більшу зміну в своїй країні: не лише за економічний розрив із Росією, але й за зміну давньої традиції пацифізму.




У кризі, яку спричинило в ЄС вторгнення Росії в Україну, "географія грає на користь півдня", пише FT. Видання нагадує, зокрема, як Греція продемонструвала солідарність із Болгарією після того, як Росія перекрила цій країні газ, - Афіни допомагають Софії з поставками. Крім того, вихід Південної Європи до Середземного моря став перевагою в умовах, коли ЄС шукає інші джерела постачання енергоресурсів, - на відміну від ситуації, яка склалася, коли до ЄС втікали біженці з Сирії та Лівії.
Переклад Олена Ремовська.


Немає коментарів: