вівторок, 10 травня 2022 р.

Варшавський пункт допомоги для біженців з України: хто може отримати підтримку?




До цього пункту, який відкрили на Центральному залізничному вокзалі у Варшаві, за допомогою звернулися найбільше українських біженців. Про це розповіла волонтерка Олександра Пирчак.


- Можливості порахувати скільки українців тут отримали допомогу немає. Щодня сюди приходять тисячі людей. Їх набагато більше, ніж у інших пунктах допомоги в Польщі, - сказала волонтерка.




Із перших днів повномасштабної війни тут роздають їжу, товари першої необхідності, засоби гігієни. Спочатку допомогу надавали всім, хто приходив. Нині перевіряють штамп у паспорті про дату перетину кордону. Люди, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року можуть безкоштовно поїсти (овочевий або рисовий суп, вермішель із куркою чи м'ясною підливою, піца, сендвічі, бутерброди з овочами, сиром; солодка випічка для дітей).
Також можна взяти воду та гарячі напої: чай, каву, шоколад, капучино та інші.
У "Книзі подяки" можна прочитати відгуки біженців із різних регіонів, у тому числі, миколаївців. Люди дякують шеф-кухарю Лукашу та волонтерам за смачні страви.


У наметі, що знаходиться навпроти, одноразову допомогу можуть отримати люди, які знаходяться в Польщі не більше трьох днів.

 


На вокзалі відкрили три осередки інформаційного пункту допомоги. Тут видають безкоштовні сім-картки, реєструють нових волонтерів, допомагають українцям із житлом та транспортом. На другому поверсі вокзалу є кімнати матері й дитини.


Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: