пʼятницю, 19 квітня 2024 р.

2-га серія деколонізації Одеси. Історія та майбутне


Друга подія проєкту Odesa Decolonization «Одеса. Міфи: минуле, сучасність, майбутнє» відбулася вчора. Організатори змінили не тільки локацію, після першої але й модератора. Зміни пішли на краще. Тільки так й не зрозуміло: нащо латиницею проєкт називати: для кого він? Знайома професорка політологиня серед присутніх в залі "розшифрувала": ти не розумієш, це ж для Заходу, щоб знали що в нас зміни...
А я думав для одеситів та всіх українців.
В.Пекар напрямок шляху показує 



Запрошеним експертам — Андрію Красножону, Олександру Середі, Сергій Гуцалюк, Євген Глібовицький та Валерій Пекар подяка. Теми вони підняли кожний - глибокі. Багато можна дискусій запускати. Але думаю буде важко в подальших зустрічах утримати такий експертний рівень!


Ярослав Грицак — в онлайн режимі надав цінні думки й поради, щодо перейменування топонімів, спираючись на львівський досвід, який утворився в інших історичних та політичних умовах. Слушна думка про "містечкові" назви, які обов'язково мають бути в назвах старих вулиць. А ще - нагадав, що серед діячів російської культури в 19 ст. майже не було друзів України.
Нарешті стало всім присутнім (маю надію) зрозуміло, що буде після цієї порції деколонізації. Від Одеси вимагають як завжди: нових (мітів) ідей в бізнесі, суспільному житті та творчості. Так було за османів після ВКЛ, так було за росіян, після турків, так сталось у 90-ті після комуністичної імперії, коли й з'явився фільм, за яким місто бандитським уявляє півкраїни. Одеса, як місце фронтиру завжди знаходить варіанти. Ну а різні історії згодом влаштовуються. Талановиті автори - десятки років було створювали наративи. Тепер є шанс створити ... нові, постімперські.
Поки не зовсім зрозуміло - які. Можливо в наступних зустрічах з'явиться дизайн нових мітів, чи хоча б проясниться з ким будуть бюджети ділити. Хоча це, здається й може стати каменем спотикання цілком перспективного починання. Скільки їх в Одесі бачили за останні, хоча б 10 років.
Картинка гарна вийшла 


В.Головченко. 

Фото автора та Alex Vasylenko.


Немає коментарів: