понеділок, 18 грудня 2023 р.

Перезапуск економіки - аналіз зростання ВВП України у ІІІ кварталі 2023 року




У ІІІ кварталі темпи зростання ВВП України "сповільнилися" до 9,3% у річному вимірі. Для порівняння, у ІІ кварталі темпи зростання ВВП України досягли 19,5%, відтак таке зменшення виглядає зрадою. Але причина зменшення показника криється у ефекті низької бази порівняння - зростання рахується відносно аналогічного періоду минулого року. Тобто, відносно ІІІ кварталу 2022 року, на який припав початок відновлення економіки й активна робота зернового коридору, без енергетичної кризи.

Справді ж, у липні-вересні 2023 року обсяг виготовлених товарів та наданих послуг в Україні зріс на 0,7%, що є непоганим показником, зважаючи на постійні ракетні, дронові обстріли, блокування нашого кордону та проблеми із запуском морського коридору.

Основним стимулом зростання стали очікувано військово-промисловий комплекс, харчова та металургійна промисловості.

Перед початком огляду хочемо зауважити, що на даний момент у світі складається сприятлива кон'юнктура для зовнішньої торгівлі України: ціни на нафту падають через рішення ФРС США, ціни на сталь та залізну руду зростають на фоні стимулюючих заходів КНР в економіці, ціни на продовольство стабілізувалися.

Якомога швидше вирішення логістичної кризи із розблокуванням україно-польського кордону від економічних терористів, повернення довіри західних страхових компаній на фоні надання Україні суден та ППО для забезпечення безпеки морської торгівлі, захист енергетичної системи та іншої критичної інфраструктури здійснять потужний стимулюючий ефект на українську економіку на стику 2023 та 2024 років.
​​Лідери зростання: ВПК, металургія, фармацевтична, харчова промисловості

Українська харчова промисловість оговтується від наслідків повномасштабного вторгнення московії до України. Багато підприємств цієї важливої галузі економіки опинилися під окупацією ("Чумак" у Новій Каховці, "Бердянський м'ясокомбінат", інші підприємства). Частина підприємств постраждала унаслідок бойових дій ("Сандора", Тростянецька шоколадна фабрика, інші).

У ІІІ кварталі 2023 року вітчизняні та іноземні конгломерати активізували діяльність із перезапуску та релокації виробництва. Основними стимулюючими ефектами були доступ до ринку ЄС та дешевизна деяких типів сировини через надлишок на вітчизняному ринку.

У липні-вересні 2023 року обсяг переробки та консервування фруктів і овочів зріс на 48,7%. Виросло і виробництво інших харчових продуктів - на 47,8% відносно ІІІ кварталу 2023 року. Також на 36,8% зросло виробництво вин, на 11,7% кондитерських виробів, на 8,3% тютюнових виробів, на 8% борошна, на 7% консервованих морепродуктів.

Щодо військово-промислового комплексу, то зростання тут насамперед акумулюється у збільшенні обсягу виробництва батарей та акумуляторів (+11,9%), інструментів та обладнання для вимірювання (+10,3%), інших машин та спеціального устаткування (+8,8%), комп'ютерів та електроніки (+5,8%), автотранспортних засобів та причепів (+3%), електронних схем (+4,7%), автозапчастин та вузлів (+4%). За офіційною статистикою, майже не змінився обсяг виробництва зброї, але це спокійно можна пояснити конфіденційністю певних статей.

Хочемо окремо відмітити, що за деякими вищезгаданими статтями ВПК спостерігається різке зростання обсягів виробництва саме у вересні: виробництво спец.машин у вересні 2023 року було на 45,8% вищим за результат вересня 2022 року. Те саме стосується і виробництва автотранспортних засобів та причепів, що у вересні було на 35,5% більшим. І автозапчастин й вузлів - +45,2% відносно вересня 2022 року.

Натомість, у вересні спостерігалося просідання у виробництві оптики та електронних плат. Окрім цього, спостерігається різке зростання виробництва фармацевтичної продукції на 22,1% у вересні 2023 року.

У металургії помічено суттєве зростання обсягів виплавки сталі, чавуну, феросплавів (+8,5%), виробництва продукції первинного оброблення сталі (+13,8%).
​​Аутсайдери: невійськове машинобудування, добувна промисловість та легка промисловість

Серед добувної промисловості майже не помічено зростання обсягів виробництва - вони впали на 0,1%. Це здійснювало негативних ефект на машинобудування - виробництво машин для добувної промисловості було на 8% меншим.

Помічено спад і в текстильному виробництві - на 2,3%. Також на 0,6% впали обсяги виробництва одягу, на 0,1% зросли обсяги виробництва взуття.

Спостерігається падіння обсягу виробництва продукції невійськового машинобудування: -20,7% у виробництві апаратури для записування, приймання, передачі звуку й відео, -18,2% у виробництві генераторів, електродвигунів та трансформаторів. Зменшення обсягів виробництва продукції машинобудування спостерігається і у зменшенні обсягів виробництва різноманітних верстатів. Падіння зумовлене пошкодженнями основних підприємств унаслідок ракетних обстрілів московії.

З наданням Україні нових систем ППО, наша держава зможе збільшувати стимулюючу роль оборонних видатків для економіки. Надійних захист міст та критичних об'єктів інфраструктури, разом із перемовинами щодо локалізації виробництва озброєння, призведе до створення нових робочих місць та галузей виробництва. Проте, тут з'являється проблема браку фахівців як і через міграцію, так і через неготовність системи освіти. Подальша розбудова ВПК та супутньої промисловості потребуватиме тисяч нових фахівців, відтак Україна вже має змінювати свою систему освіти.

Релокація машинобудівних підприємств зі Сходу в Центр та на Захід України, переорієнтація шляхів експорту, потребують модернізації наявної інфраструктури. Масштабні інфраструктурні проєкти можуть стати додатковим стимулом для вітчизняної економіки.


@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: