понеділок, 18 грудня 2023 р.

Відкриваючи українське коріння лідерки "Солідарності"




У Луцьку відбувся майстер-клас «Документалістика в часи війни». Його 14 грудня провів польський режисер і продюсер Єжи Залевський. Журналісти з усієї України, які зібралися в Луцьку на West Media Forum, мали можливість ознайомитися з його творчим доробком.

Єжи Залевський продемонстрував учасникам зустрічі уривки з документальної стрічки «Анна Валентинович. Звідки ми приходимо, хто ми, куди прямуємо», яку він зняв разом із режисером Кшиштофом Войцеховським.

Фільм розповідає про діячку польської антикомуністичної опозиції Анну Валентинович, починаючи з часів її дитинства в Україні (народилася 1929 р. у селі Сінне, яке нині Садове, на Рівненщині), через сталінську епоху в Польщі та до її смерті в катастрофі польського президентського літака під Смоленськом.
У 2014 р. знімальна група разом із сином і внуком Анни Валентинович прибула на Рівненщину. У фільмі задокументовані сцени їхньої зустрічі з українською родиною та пізнавання ними свого українського коріння.
«Обов’язок журналіста – документувати життя і світ таким, яким він є зараз», – сказав Єжи Залевський. Завершуючи зустріч, він запросив присутніх до співпраці з Центром імені Анни Валентинович, який разом із національною мережею гіперлокальних медіа Район.in.ua став організатором заходу.
Текст і фото В.Інгульского.


Немає коментарів: