четвер, 20 квітня 2023 р.

Єврочіпи поховають азійську мрію про експансію




Європейський парламент і країни-члени ЄС досягли угоди щодо Закону про європейські чіпи
Глава ЄС Урсула фон дер Ляєн заявила, що угода «дозволить створити конкурентоспроможну індустрію мікросхем і закласти основу для частки на світовому ринку. Вона дасть поштовх індустрії екологічно чистих технологій, зроблених в Європі, і зміцнить цифрову стійкість і суверенітет ЄС».

Згідно з попередньою політичною угодою, ЄС має намір подвоїти свою нинішню частку на світовому ринку до 20% у 2030 році та залучити понад 43 мільярди євро державних і приватних інвестицій, щоб задовольнити зростаючий попит Європи у чіпах.

Щоб досягти цієї мети, Європа повинна буде збільшити виробництво в чотири рази.

Фінансування здійснюватиметься за рахунок існуючих бюджетних коштів ЄС, а угода також послабить правила державної допомоги, щоб витрачати гроші на центри розробки для виробництва ключових компонентів.

Закон також є частиною прагнення блоку виробляти більше в Європі, щоб зменшити вразливість до геополітичних потрясінь, таких як війна РФ проти України.

"Це дозволить нам збалансувати і убезпечити наші ланцюги поставок, зменшивши нашу колективну залежність від Азії", – заявив Тьєррі Бретон, комісар ЄС з питань промисловості, після того, як парламент і Європейська Рада досягли угоди.

У серпні Сполучені Штати схвалили свій власний Закон про мікросхеми і науку, який передбачає виділення близько 52 мільярдів доларів на розвиток виробництва мікросхем і ще десятки мільярдів доларів на наукові дослідження і розробки.

Японія і Південна Корея також пообіцяли витратити мільярди на розвиток виробництва напівпровідників у своїх країнах.

Брюссель намагається захистити конкурентні переваги блоку перед обличчям конкурентів, які вкладають мільярди в "зелені" технології.


@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: