четвер, 9 березня 2023 р.

Порушників прав людей можна піддавати дискримінації




8 березня 2006 року США зняло з України торгові обмеження, які були накладенні відповідно до акту Джексона — Веніка. Цей документ обмежував торгові відносини Америки з країнами з неринковою економікою, які порушували права людини. Але істина причина цього акту була антисемітська політика “Імперії зла”.
Совіцький союз офіційно заявляв про рівність своїх громадян та повагу до прав людини. Але реальність була іншою. Наприклад, євреї не могли емігрувати в Ізраїль. Остання велика чистка Сталіна була пов’язана з єврейським рухом - справа лікарів та у “боротьбі з космополітизмом”. Певне полегшення для євреїв СССР прийшло з початком “Відлиги”. Тоді євреї отримали певні полегшення в отриманні віз на еміграцію. Усе змінив прихід Брежнєва до влади. Він ускладнив процедуру на отримання еміграційних віз. Це було зроблено з метою показати підтримку арабських союзників.

У США дана політика викликала особливе обурення в єврейської спільноти, особливо гостро це постало під час періоди “Розрядки”. Кіссинджер, архітектор даного дипломатичного кроку, був готовий закрити очі на всі порушення - усе заради хороших зв’язків. Це не сподобалося сенаторам Веніку та Джексону, які були затятими антикомуністами. Вони бачили певне лукавство Кіссінджера стосовно цінностей, які сповідували в США. На підтримку ініціативи сенаторів виступили багато правозахисних організацій та підприємств. Особливу роль зіграла компанія “American Greetings”. За допомогою тиску суспільства, було прийняту цю поправку, яка обмежила торгові відносини між Соцтабором та Західним світом. СССР був змушений переглянути та пом’якшити свою політику. Після розвалу “Імперії зла”, США почало знімати обмеження з країн, які попали під цю статтю. Останньою з таких країн була наша Вітчизна.

Поправка Джексона — Веніка є прикладом, як внутрішня політика США та активність її населення вплинуло на її зовнішню діяльність. Ця історія показує важливість політичної активності громадян. Vox populi, Vox Deo.

Важливо відмітити, що ми як і наша діаспора в США мають тиснути на американських законодавців, аби вони підтримували нас та нашу демократію. Якщо активність буде такою ж як у євреїв у 70х, то "нові Кіссенджери" не зможуть продавити свою лінію. Не втрачаємо нашого шансу!

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: