середа, 1 березня 2023 р.

Європейська Комісія оголошує конкурс на суму 7,5 млн євро для підтримки інтеграції українських підприємців




Сьогодні Комісія оголошує два конкурси пропозицій під спільною назвою « ReadyForEU » із загальним бюджетом 7,5 мільйонів євро. Ці два конкурси мають на меті допомогти українським підприємцям і підприємствам отримати вигоду від єдиного ринку. Конкурси фінансуються в рамках Програми єдиного ринку та є результатом нещодавньої угоди про приєднання України до Програми, підписаної Президентом фон дер Ляєн та Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем 2 лютого 2023 року.
Перший дзвінок« Бізнес-міст » із бюджетом 4,5 мільйона євро надаватиме фінансову підтримку українським малим і середнім компаніям (МСП), які постраждали від війни, у формі ваучерів на доступ до послуг та участь у ярмарках у ЄВРОПА. Проектом керуватимуть організації підтримки бізнесу, такі як Enterprise Europe Network (EEN), мережа європейських кластерів та інші організації.

Метою конкурсу є створення консорціуму бізнес-організацій, які відберуть до 1500 українських МСП, орієнтованих на зростання та сталий розвиток, щоб отримати пряму підтримку в розмірі до 2500 євро. Ця пряма підтримка покриє витрати українських МСП на послуги підтримки бізнесу, такі як: дослідження ринку для визначення європейських партнерів; юридичні, організаційні чи фінансові консультації щодо створення нової компанії або адаптації існуючої; допомогти взяти участь або поїхати на ярмарки в ЄС; та юридичні консультації з прав інтелектуальної власності.

Зрештою, Business Bridge принесе користь не лише зацікавленим компаніям, але й може надати альтернативні ринки компаніям ЄС, які постраждали від втрати російського та білоруського ринків, і допоможе відбудові України.

Другий дзвінок, «Еразмус для молодих підприємців – Україна » з бюджетом 3 мільйони євро дозволить новим українським підприємцям отримати досвід ведення бізнесу в інших європейських країнах. Цей проект реалізовуватиметься в рамках уже створеного Erasmus for Young Entrepreneursпрограма, яка запропонувала понад 22 000 підприємців з усієї Європи можливість поділитися своїми підприємницькими ноу-хау. Запроваджена програма EYE зафіксувала найбільшу кількість українських підприємців, які подали заявки (154) та взяли участь (79) у програмі протягом 2022 року.

У рамках конкурсу буде відібрано організації в Україні та ЄС, щоб залучити до 430 нових українських підприємців і підібрати їх до підприємців із ЄС. Потім він надаватиме фінансову підтримку цим підприємцям і покриватиме їхні витрати на проживання та подорожі.
Наступні кроки

Конкурси відкриті з 28 лютого 2023 року, а українські підприємства та підприємці зможуть подати заявку в останньому кварталі цього року.

Контекст

Програма єдиного ринкуце сучасна, проста та гнучка програма, яка об’єднує широкий спектр заходів, які раніше фінансувалися окремо, в одну послідовну програму. Він спрямований на те, щоб допомогти єдиному ринку повністю розкрити свій потенціал і забезпечити відновлення Європи після пандемії COVID-19. З 4,2 мільярда євро на період 2021-2027 років він забезпечує інтегрований пакет для підтримки та зміцнення управління Єдиним ринком. Крім того, Програма сприятиме кращому дотриманню законодавства Союзу та сприятиме конкурентоспроможності МСП, у тому числі через Європейську мережу підприємств., кластерита Еразмус для молодих підприємців.

З моменту запуску в 2009 році понад 22 000 підприємців взяли участь у Erasmus for Young Entrepreneursпрограма (ОКО). Україна є країною-учасницею вже кілька років, і ця схема змогла продовжити роботу, незважаючи на війну.


Немає коментарів: