вівторок, 28 лютого 2023 р.

«Їжа для тіла − їжа для душі»: у Чернівцях відкрили проєкт з екстреної психології


20 лютого, у лекційній залі Буковинського державного медичного університету благодійна організація БФ «ГромадаХаб» у партнерстві з Головним управлінням ДСНС України у Чернівецькій області та БДМУ відкрили проект «Food4Body − Food4Soul» («Їжа для тіла − їжа для душі» ).

У рамках цього проєкту розпочався набір на п’ятиденний вишкіл «Раннє втручання з екстреною психологією в Україні». Серед учасників проєкту не лише фахові психологи, а й студенти-старшокурсники.

Його проводить членкиня Асоціації екстреної психології Іспанії (SEPADEM), Всесвітньої психологічної асоціації надзвичайних ситуацій (AMPE) Мелінда Ендрефі.



Координаторкою проєкту виступила співзасновниця благодійного фонду «ГромадаХаб» Юлія Грицку-Андрієш. Пані Юлія каже, що проєкт буде працювати не лише у Чернівцях, а й в інших містах України. Щодо термінів роботи «Food4Body − Food4Soul», то, попередньо, це триватиме шість місяців.


«Наразі проєкт запланований на пів року. Такі вимоги були у донора. Ми хочемо провести вишколи по всій Україні. Зокрема, у Харкові, Дніпрі, Києві, Одесі та Вінниці. Вагаємося у виборі між Івано-Франківськом та Чернівцями. На завершальному етапі побачимо: де безпечніше, кому потрібніше».




Співпраця координаторки проєкту з Меліндою Ендрефі розпочалася, коли остання працювала у Чернівецькому психоневрологічному диспансері.

«Психологів ДСНС у нас у розрахунку: один психолог на п’ятсот тисяч населення. Це дуже мало. За словами пані Мелінди, в Іспанії на кожну надзвичайну ситуацію обов’язково виїжджає команда психологів. Вони допомагають людям впоратися з емоційним навантаженням», − зазначає Юлія Грицку-Андрієш.



Перший заступник начальника Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області Роман Воронко каже, що наразі фах психолога є дуже актуальним. На його думку, психолог — це один із перших спеціалістів, який приходить на допомогу людям.



Мелінда Ендрефі гостювала у своїх батьків у Румунії. За декілька днів після початку повномасштабної війни росії проти України вона переїхала ближче до українського кордону − у Сучаву. Пані Мелінда бачила тисячі жінок із дітьми, які перетинали кордон. Вона хотіла їм допомогти.

«Я спершу думала, що побуду (в Україні — ред.) три дні. Потім тиждень, місяць. І ось я досі тут», — зазначила Ендрефі.



Психологиня каже, що поїздка до Києва змусила її залишитися в Україні попри все.


«Я помітила велику чергу людей, які прийшли по гуманітарну допомогу. Потім їм оголосили, що можна отримати і психологічну. Вишикувалася не менша черга за психологічною допомогою, ніж за їжею».

Під час вишколу, який складається з двох частин, Мелінда Ендрефі розповіла учасникам про психологію надзвичайних ситуацій. Поділилася своїм досвідом, дала поради щодо того, як бути корисними тут і зараз.

Автор – Олександр Матіюк.
 "Шпальта"



Немає коментарів: