четвер, 5 січня 2023 р.

Як війна вплинула на аукціони




Як розповіли про свій досвід роботи з Prozorro реальні учасники аукціонів під час війни та блекаутів, не привід скасовувати всю процедуру.
Дійсно, деякі гравці опиняються у неконкурентному положенні через відключення світла та проблеми зі зв'язком. Аукціон швидкий, триває 20-30 хвилин, тож хтось може не переключитися на резерв вчасно. Але хіба це причина скасовувати електронні аукціони загалом? Чому не можна просто збільшити час проведення аукціону? Чи при часу поданні заявок від декількох днів до місяця, не можна витратити на аукціон більше часу?

Чи треба апріорі скасовувати все, що будувалося роками?

Уявімо ситуацію, на тендер якоїсь державної установи з закупівлі меблів подалося три фірми. Подана першою фірмою пропозиція - 50 000 грн, другою - 54 500 грн, третьою - 48 000 грн. Коли фірми подають пропозиції, вони до аукціону не знають, хто яку вартість подав. І саме під аукціону вони її дізнаються і починають зменшувати ціну, якщо хочуть отримати це замовлення.

Тепер, зі скасуванням електронного аукціону, на тендері перемагатиме той, хто під час реєстрації пропозиції подав найнижчу вартість. Тобто, перша та друга фірма у даній ситуації автоматично відпадають.

Звичайно, ці фірми можуть не зменшувати ціну. І так бюджет нічого не втратить, що так, що так - тендер виграла третя фірма. Але якщо фірми захочуть позмагатися, і навіть якщо третя фірма буде продовжувати знижувати ціни - бюджет виграє за рахунок зменшення вартості пропозиції під час аукціону.

Бо уявімо, на аукціоні перша фірма знижує вартість своєї пропозиції до 47800 грн, згодом третя знижує до 47500, і друга знову знижує до 47000, але третя знижує до 46500, а друга вже не хоче так різати свій прибуток, тому третя фірма перемагає на аукціоні. І замість 48000, бюджет сплачує 46500.

Час аукціону можна просто продовжити, і тоді, учасники які під час його проведення втратили доступ до нього через відключення світла чи зникнення інтернету, зможуть переавторизуватися.

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: