неділю, 31 липня 2022 р.

Світові фінансисти попались на роспропаганді




​Розгромне дослідження Єльського університету: МВФ приховує катастрофу в російській економіці



Джеффрі Сонненфельд, професор Єльської школи менеджменту, разом зі своєю командою економістів створили дослідження на 118 сторінок, яке розкриває усю глибину кризи, котра охопила російську економіку. За словами авторів воно спрямоване на розвіювання сумнівних тверджень про те, що начебто міжнародний тиск на росію не працює. Зокрема, це стосується МВФ, який у останньому звіті щодо російської економіки покращив прогнози по її падінню з -8,5% до -6% і констатував, що економічна ситуація в агресора куди краща, ніж очікувалося раніше.




«МВФ насправді зробив щось досить рідкісне: чим більше ви читаєте про їхні заяви, тим менше знаєте. Так, вони віднімають знання про життєво важливе питання про нестабільні економічні показники Росії. Вважаючи їх чесними, майстри з МВФ були, мабуть, надто зайняті своїми літніми канікулами, щоб справді виконувати будь-яку аналітичну роботу, і просто прийняли пропаганду Путіна, наївно прийнявши недосліджену суперечливу російську статистику, яка вводить в оману! [Це] ідеальний приклад наївного, якщо не сказати безрозсудного, повторення путінської пропаганди», — говорить Сонненфельд.




Єльські дослідники переконані, що це не відповідає дійсності, а дані МВФ є хибними, адже вони засновані на офіційній статистиці, яку подає росія.




Їхній аналіз, заснований на даних, отриманих з непрямих джерел, говорить, що росія втратила до 40% своєї економіки і криза на її ринках є найглибшою з поміж всіх країн світу у цьому році:




- Стратегічне позиціонування Росії як експортера сировини безповоротно погіршилося, оскільки вона тепер має справу зі слабкої позиції через втрату своїх колишніх головних ринків і стикається з серйозними проблемами, здійснюючи «поворот до Азії» з невзаємозамінним експортом, таким як трубний газ.




- Незважаючи на деяку тривалу нестійкість, російський імпорт значною мірою впав, і країна стикається з серйозними проблемами, пов’язаними з забезпеченням важливих ресурсів, запчастин і технологій від нерішучих торгових партнерів, що призводить до широкомасштабного дефіциту поставок у національній економіці.




- Незважаючи на манію Путіна щодо самозабезпечення та імпортозаміщення, російське внутрішнє виробництво повністю зупинилося, не маючи можливості замінити втрачені підприємства, продукти та кадри; винищення внутрішньої інноваційної та виробничої бази росії призвело до стрімкого зростання цін і стресу споживачів




- У результаті відступу бізнесу росія втратила компанії, які становлять ~40% її ВВП, втративши майже всі іноземні інвестиції за три десятиліття та посиливши безпрецедентну одночасну втечу капіталу та населення в результаті масового відтоку російської економічної бази.




- Путін вдається до явно нежиттєздатного, різкого фіскального та монетарного втручання, щоб згладити ці структурні економічні недоліки, що вже, вперше за багато років, призвело до дефіциту його державного бюджету і виснажило його іноземні резерви навіть попри високі ціни на енергоносії — а кремлівські фінанси перебувають у набагато, набагато більш тяжкому становищі, ніж прийнято розуміти




- Російські внутрішні фінансові ринки, які є індикатором як поточних умов, так і майбутніх перспектив, є ринками з найгіршими показниками в усьому світі цього року, незважаючи на суворий контроль над капіталом, і мають стійку, постійну слабкість в економіці через ліквідність і кредитні контракти – на додаток до того, що Росія значною мірою відрізана від міжнародних фінансових ринків, що обмежує її здатність використовувати пули капіталу, необхідні для відродження її понівеченої економіки




"Поразницькі заголовки, які стверджують, що російська економіка відновилася, просто не відповідають дійсності – факти свідчать про те, що за будь-яким показником і на будь-якому рівні російська економіка хитається, і зараз не час натискати на гальма", — підбивають дослідники у підсумках.




@OstanniyCapitalist


Немає коментарів: