неділю, 31 липня 2022 р.

КВт життєдайний

 ​



Цікавий факт: в США ціна 1 кВт/год для бізнесу нижча за ціну для населення


В Україні ж ситуація кардинально протилежна - електроенергія для підприємств дорожча. Держава таким чином намагається тримати низькі ціни на електроенергію для населення, проте розплачуються за це всі через низькі темпи зростання економіки. 


Щоб підключитися до енергомережі, підприємцю доводиться пройти всі дев'ять кіл Пекла. Хоч у минулому році процедуру було спрощено, але зараз вона далека від ідеалу.


Як ми збираємося конкурувати. якщо підприємства, що споживають у рази більше електроенергії, сплачують за неї на 70-140% більше за населення? За рахунок чого?


Від популістичних дій влади страждає не лише бізнес, а і населення. Поки ти будеш сплачувати дотованих 1,44 гривні за кВт/год, умовний Микола думатиме, як конкурувати з європейцями, якщо ціновий фактор нівелюється через дорожчу електроенергію. А якби не було цього популізму, у нас було б більше підприємств, відповідно більше робочих місць та ВВП. 

Є цікава формула з ВВП. Для більшості це просто якісь циферки, а якщо взяти і поділити річний ВВП на чисельність населення, а потім поділити на 12 місяців, отримаємо +- середню місячну зарплату.


@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: