понеділок, 30 травня 2022 р.

Як прорвати блокаду Росією українських портів?



Свій вихід із ситуації пропонує в колонці для Bloomberg Джеймс Ставрідіс, американський адмірал у відставці, колишній головнокомандувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі. 

Він нагадав про операцію «Ернест Вілл», яку збройні сили США провели під час ірано-іракської війни у Перській затоці в 1987-88 роках. Тоді уряд Кувейту звернувся до США з проханням допомогти захистити кувейтські танкери від нападів Ірану при проходженні затоки. США відгукнулися.

Танкери Кувейту тимчасово перереєстрували на ім'я американських компаній і вони ходили під американським прапором, у супроводі кораблів ВМС США.


Ставрідіс тоді служив на крейсері Valley Forge - одному з кораблів, які брали участь в операції. У колонці для Блумберг адмірал пише, що вона "мала важливий вплив на глобальну геополітику та постачання енергоносіїв". "Оскільки світ стикається з нестачею продовольства через незаконну блокаду України з боку Росії, США та їхні союзники повинні розглянути подібну відповідь", - вважає Ставрідіс.


Він нагадує: Україна є одним із провідних експортерів пшениці. Блокуючи порти, Росія не лише порушує міжнародне право, але й своїми діями може спричинити голод на Близькому Сході та в Північній Африці - і без того нестабільних гарячих точках. Росія пропонує розблокувати порти для вивозу зерна в обмін на зняття з неї санкцій, але США і союзники відкидають такий варіант. "Це підводить нас до ідеї прориву блокади шляхом супроводу торгових суден", - пише Ставрідіс.


Головне запитання - хто буде супроводжувати українське зерно? Це може бути операція під егідою ООН, НАТО або коаліції держав, які готові виконати таку місію. Найбільш імовірним американський адмірал вважає останній варіант. На його думку, цю місію могли б узяти на себе США, Великобританія, Франція і такі чорноморські країни, як Туреччина, Румунія та Болгарія. 


Одна з проблем - міни вздовж українського узбережжя. Але НАТО має тральщики, які можуть допомогти виконати місію максимально безпечно для її учасників. 


Ставрідіс також нагадує, що, за аналогією з «Ернест Вілл», ця операція, вірогідно, також потребуватиме зміни реєстрації торгових суден, аби вони мали стосунок до країн, які братимуть участь в деблокаді. 


За словами американського адмірала, Росія має знати (і Захід має впевнитися, що вона зрозуміла), що коаліція, яка проводитиме операцію, "не потерпить жодного втручання, а також не бажає вступати в бій з російським Чорноморським флотом". Джеймс Ставрідіс вважає, що Росія не піде на те, щоб атакувати кораблі НАТО в міжнародних водах. 


Ставрідіс наголошує: ситуація досягла переломного моменту - світ має уникнути продовольчої кризи. Дозволяти Путіну й далі робити все, що він захоче на морі, більше не можна. 


До слова, такий самий вихід пропонує в статті для Politico колишній посол США в НАТО Іво Даалдер. Він визнає: існують ризики конфронтації у разі, якщо Захід обере цей шлях. Але "з огляду на колосальну гуманітарну потребу, ризики варті того, аби на них піти".



Немає коментарів: