неділю, 20 лютого 2022 р.

Шведський досвід поводження з відходами




Швеція – королівство чистоти. На звалища тут потрапляє менше 0,8% побутового сміття. Це найменший показник серед всіх країн. І такі досягнення – не через особливий менталітет нації, а результат добре продуманої державної політики.
Швеція відома тим, що має чимало сміттєспалювальних заводів, які, до речі, безпечні для довкілля, оскільки мають потужні системи очищення. Половину сміття тут перетворюють на енергію. Загалом за рік спалюють понад 7 млн т відходів, що дозволяє забезпечити теплом 1,25 млн квартир. З 2002 року в Швеції просто заборонено вивозити на звалища те, з чого можна отримати енергію. Навіть приймають відходи з інших країн – за окрему плату. Таким чином в Швеції за рік спалюється ще й близько 1,75 млн т закордонного сміття.
Втім, шведи визнають, що варіант не ідеальний: щоб спалити стару річ і зробити нову «з нуля», потрібно значно більше енергії і ресурсів, ніж для ресайклінгу. Тому основне завдання – максимальна переробка. На повторну переробку відправляється 35 % відходів, а органіка – це 15% – на біологічну (компостування або виробництво біогазу).
Населення всіляко заохочують сортувати сміття. Дослідження економістів з Університету Лулео показало, що моральні стимули сортувати сміття для шведів важливі, але вирішальний фактор - наявність добре організованої інфраструктури.
Одним із основних аспектів державної політики стало запровадження механізму Розширеної відповідальності виробника за переробку та утилізацію відходів. Таким чином виробників стимулюють до створення продукції, що легко утилізується і не містить небезпечних речовин.
Навколо такої налагодженої інфраструктури сортування та переробки виросла ціла екосистема дрібних бізнесів: хтось продає свинець, отриманий з акумуляторів, хтось робить з шин волокно для підлогових покриттів і штучних футбольних газонів.
Окрема історія – електронне сміття, воно дуже небезпечне для довкілля. Шведи купують багато техніки, але геть усю переробляють. За даними Eurostat, Швеція збирає найбільше електронного сміття в Європейському союзі. З 2014 року всі роздрібні продавці техніки в країні зобов'язані приймати зламані і застарілі девайси на переробку. Втім, чиновники вирішили, що найкращий варіант: взагалі поменше продукувати відходів. Тому сервіси з ремонту техніки мають значні податкові пільги, і громадяни, які ремонтують свої прилади, сплачують менші податки (віднімається половина вартості ремонту приладу).
Ще з досягнень шведів – велика популярність всіляких шерінгових сервісів, коли люди спільно користуються всім, чим тільки можна: від машин і житла до лиж і велосипедів.
Світле екологічне майбутнє по-шведськи – це так звана циркулярна економіка: переробляти всі або майже все відходи, знову використовувати цю сировину для виробництва речей або енергії – і так практично безкінечно.


1 коментар: