вівторок, 25 січня 2022 р.

На Одещині непрацездатному чоловікові допомогли стягнути аліменти з батька





В Україні згідно з законом на аліменти мають право претендували не лише неповнолітні особи (віком до 18 років), а й повнолітні, у випадках якщо повнолітні непрацездатні діти потребують матеріальної допомоги чи якщо повнолітні діти продовжують навчання, у зв’язку з чим потребують матеріальної допомоги (батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років).

В обох випадках у батьків виникає обов’язок утримувати своїх повнолітніх дітей за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

До Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся 46-річний чоловік, який потребував правової допомоги у справі про стягнення аліментів.

Пан Олександр пояснив, що він є особою з інвалідністю з дитинства І-Б групи. Його діагноз: дитячий церебральний параліч, помірно виражений спастичний тетрапарез (це один з різновидів ДЦП, що викликає порушення працездатності всіх кінцівок).

Проживає з матір’ю пенсіонеркою, з якою отримують невелику пенсію. Його матеріальне становище є скрутним, оскільки більша частина його пенсії та матері йде на оплату ліків, житлово-комунальних послуг, продуктів харчування.

Коли йому виповнилось 23 роки, його батьки розлучились, після цього він батька ніколи не бачив. Лише через декілька років він дізнався, що батько переїхав до Сполучених Штатів Америки, де по сьогоднішній день проживає там зі своєю новою сім’єю. Фінансово не допомагає. Крім того, батько володіє ¼ частки квартири, в якій пан Олександр проживає з матір’ю та є іншими співвласниками.

Центром було уповноважено юристку Третього одеського бюро правової допомоги Тетяну Дімову, яка зібравши усі необхідні докази, підготувала до суду позовну заяву про стягнення аліментів на утримання непрацездатного сина.

В своєму позові юристка посилалась на наступні норми законодавства:

Мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини, не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини (ст. 141 Сімейного кодексу України)

Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток (ч. 2 ст. 150 СК України)

Батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати (ст. 198 СК України)

Згідно з ч. 1ст. 200 СК України, суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

Відповідно до роз`яснень у пункті 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» та ч.1 ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд повинен враховувати: стан здоров`я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

До позовної заяви юристка додала наступні докази: свідоцтво про народження пана Олександра; довідку МСЕК, яка свідчить про наявність І-Б групи інвалідності; довідку про розмір пенсії по інвалідності; свідоцтво про розірвання шлюбу між батьками; виписку-епікриз із історії хвороби; медичний висновок про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі; свідоцтво про право власності на житло.

З огляду на викладене, суд задовольнив вимоги пана Олександра та стягнув з батька аліменти на його утримання в розмірі 2,5 тисяч гривень щомісячно, починаючи з дня пред’явлення позову та довічно.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://reyestr.court.gov.ua/Review/100207142

Отримати безоплатну правову допомогу можна безпосередньо в центрах та бюро правової допомоги (адреси та телефони на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/ )

Безкоштовний номер системи безоплатної правової допомоги − 0 800 213 103


Немає коментарів: