вівторок, 25 січня 2022 р.

Висновки Ради ЄС щодо європейської безпекової ситуації





Європейська безпека неподільна. Будь-який виклик європейському безпековому порядку впливає на безпеку ЄС та його держав-членів.


У цьому контексті:
Рада ЄС засуджує продовження агресивних дій і загроз з боку Росії проти України та закликає Росію до деескалації, дотримання міжнародного права та конструктивної участі у діалозі через встановлені міжнародні механізми.
Діалог згідно з ключовими принципами, які лежать в основі європейської безпеки, є способом покращення безпекової ситуації і збереження миру та стабільності на нашому континенті. У XXI столітті немає місця поняттям «сфери впливу». Ми будемо продовжувати координувати свої позиції і брати активну та істотну участь у дискусіях у наявних рамках, зокрема у тих, що включають Росію, з питань, які впливають на нашу безпеку та стратегічні інтереси.
З цього погляду, Рада ЄС підтверджує повну відданість ЄС основним принципам, на яких будується європейська безпека, які закріплені у Статуті ООН та установчих документах ОБСЄ, включно з Гельсінським заключним актом і Паризькою хартією. Вони, зокрема, містять у своєму складі суверенну рівність і територіальну цілісність держав; недоторканність кордонів; утримання від погроз силою або її застосування; і волю держав обирати або змінювати механізми забезпечення власної безпеки. Ці принципи не підлягають ані обговоренню, ані перегляду чи повторному тлумаченню. Їх порушення Росією є перешкодою для спільного та неподільного простору безпеки в Європі, а також загрожує миру та стабільності на нашому континенті.
Згадуючи висновки Європейської Ради від грудня 2021 року, Рада повторює, що будь-яка подальша військова агресія Росії проти України матиме масштабні наслідки та потягне за собою серйозні втрати для Росії. Йдеться про широкий спектр галузевих та індивідуальних обмежувальних заходів, які будуть прийняті у координації з партнерами. Європейський Союз прискорив підготовчу роботу в цьому напрямку з боку Високого представника та Європейської Комісії.
Рада ЄС підтверджує непохитну підтримку з боку Європейського Союзу незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та інших східних країн-сусідів ЄС у межах їхніх міжнародно визнаних кордонів. Рада підкреслює свою підтримку дійсних міжнародних інструментів для сталого та мирного вирішення конфліктів відповідно до міжнародного права і закликає Росію добросовісно повернутися до конструктивної взаємодії у цих встановлених рамках. Рада підкреслює важливість повного виконання Мінських домовленостей і повторно заявляє про свою повну підтримку зусиль Франції та Німеччини в рамках Нормандського формату, підкреслюючи відповідальність Росії в якості сторони конфлікту. Рада ЄС високо оцінює важливу участь Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, якій необхідно забезпечити необмежений доступ по всій території України.
Рада ЄС підтверджує рішучу налаштованість Європейського Союзу і надалі підтримувати стійкість України, зокрема у протидії кібер- та гібридним загрозам та у боротьбі з дезінформацією. ЄС також визначає модальності підтримки України у сфері професійної військової освіти. Рада ЄС підкреслює важливість програми реформ в Україні, що ґрунтується на наших спільних цінностях – відповідно до Спільної заяви 23-го саміту ЄС-Україна. Ця програма реформ є інструментом підвищення рівня зовнішньої та внутрішньої стійкості України. Рада ЄС також підтверджує довготривалу та непохитну підтримку України з боку ЄС задля досягнення цієї мети.
Рада ЄС підкреслює роль ОБСЄ як належного форуму для вирішення безпекових суперечностей усіх зацікавлених сторін. Рада ЄС вітає зусилля головуючого в ОБСЄ щодо ініціювання засадничого діалогу про європейську безпеку.
Рада ЄС підтверджує спільний підхід Європейського Союзу та продовження міцної співпраці й координації між ЄС і його державами-членами та Сполученими Штатами Америки, НАТО, Україною та іншими партнерськими країнами. Рада високо цінує та підтверджує відданість ЄС тривалій трансатлантичній єдності. Рада запрошує Високого Представника ЄС продовжувати координувати позицію ЄС та на цій основі активно працювати з ОБСЄ та з нашими партнерами, зокрема США та НАТО.
Держави-члени ЄС готові долучатися до зміцнення наявних механізмів, аби забезпечити прозорість та передбачуваність у військових питаннях та підтримувати зусилля щодо контролю над озброєннями, зокрема в рамках ОБСЄ. У цьому контексті Рада ЄС закликає Росію до конструктивного залучення.
Рада ЄС також підтверджує важливість подальшого зміцнення стійкості ЄС та його близьких партнерів, а також їхніх здатностей відповідати на загрози кібер- та гібридних атак, іноземних інформаційних маніпуляцій та іноземного втручання, зокрема, дезінформації. Рада ЄС закликає Високого представника та Європейську Комісію посилити роботу для досягнення цієї цілі.
Європейський Союз залишається відданим спільному, довготривалому та стратегічному європейському підходові щодо відносин між ЄС та Росією на основі п’ятьох керівних принципів.


Засідання від 24 січня 2022 року.



Немає коментарів: