понеділок, 8 листопада 2021 р.

Загадкові "відмовники" від щеплення



Згідно з результатами опитування фонду "Демократичні ініціативи", 56% українців, опитаних у серпні, не мають наміру робити щеплення від коронавірусу і вважають, що можна захиститися, миючи руки та дотримуючись дистанції.

За допомогою платформи для моніторингу ЗМІ та соціальних мереж SemanticForce ми дослідили причини відмови вакцинуватися, які від свого імені висловлювали користувачі українського сегмента мережі за період 1 червня — 31 серпня 2021 року. До вибірки увійшло 602 повідомлення.

Працюють ботоферми


Оскільки в Україні працюють ботоферми задля посилення антивакцинаторських настроїв, ми проаналізували авторів повідомлень на автентичність. Так, більш ніж половина мали ознаки неавтентичності. У цьому плані наш підхід був доволі жорстким: наприклад, якщо історію активності користувача не можна проаналізувати, або якщо профіль закритий та не має на основному зображенні обличчя, то таких ми зараховували до потенційно неавтентичних.
У 113 повідомленнях потенційно автентичних користувачів та 112 — потенційно неавтентичних користувачів не було вказано причини відмови. В інших 377 повідомленнях ми виокремили 514 причин відмови від вакцинації.
У групах неавтентичних та автентичних користувачів лідирують та посідають останні місця переважно однакові причини. Все ж, якщо дивитися загалом, то повідомлення від потенційно неавтентичних користувачів більш категоричні та агресивні, іноді вони поширюють давно спростовані фейки. Ця група користувачів частіше апелює до неефективності вакцин, тоді як потенційно автентичні користувачі частіше занепокоєні протипоказаннями до вакцинації.

Координатори ботоферм добре розуміють страхи українців


Схожість структури причин відмови між потенційно автентичними та потенційно неавтентичними акаунтами залишає низку запитань: чи то ботоферми використовують популярні настрої в суспільстві, чи то ботоферми формують ці настрої? Найімовірніше, одночасно відбуваються обидва процеси. Схоже, що координатори ботоферм також розуміють основні причини відмови від вакцинації й тому в більшості посилюють саме ці наративи. Для того, щоб не потрапляти на гачок маніпуляторів, найкраще стежити за повідомленнями МОЗ та критично ставитися до інформації, яку отримуєте з соціальних мереж.
ТЕХТУ.org.ua


Немає коментарів: