пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

Співзалежність




Співзалежність- це поняття незнайоме або мало зрозуміле для більшості українців?


Співзалежність - це емоційний, психологічний і поведінковий стан, при якому людина дотримується ряд пригнічених правил. Ці правила перешкоджають відкритого вираження почуттів і прямого обговорення особистих проблем. В результаті співзалежність приводить людину до того, що він живе не своє життя, а життя іншої людини.

Співзалежний переживає не за себе, втрачає інтерес до всього і перестає приймати рішення. Зазвичай, співзалежних вважають відносини з неблагополучними людьми, наприклад, з шкідливими звичками. Але більш поширені інші, приховані показники таких відносин, де заборонено обговорювати проблеми, висловлювати почуття відкрито, мати можливість бути неідеальним і ін.

Багатьох же сварили в дитинстві, коли ми були неслухняні, а потім ми боялися вже визнаватися в поганому і так, співзалежність може бути з чоловіком, дружиною, батьками, сестрами, братами і навіть друзями.

КІЛЬКА ОЗНАК співзалежності (це далеко не всі)

- Відчуття тривоги / жалості / провини, коли в іншої людини проблеми

- Почуття обов'язку допомагати іншій людин

- Говоріть «Так», коли хотіли б сказати «Ні» догоджати іншим, а не собі

- Ви походите з неблагополучних сімей

-Побоювання бути відкинутими

-Почуття жертви

-Боязнь робити помилки

- Постійне почуття провини

-Слідкування за життям інших людей

- Думає, що краще за всіх знаєте, як повинні розвиватися події

- Почуття, що вас контролюють

Співзалежність розвивається не швидко. Не може бути такого що сьогодні все добре, а завтра ви співзалежні.

Позбутися співзалежності можливо, якщо людина усвідомлює свій стан і готова боротися, використовуючи допомогу психолога. Важливо усвідомити, що наркозалежність, алкоголізм є хворобою, лікування якої потребує кваліфікованої допомоги лікарів. Якщо реакція батьків правильна, розв’язати проблему набагато простіше, дитина скоріше відмовляється від прийому наркотичних засобів, спиртних напоїв. Якщо реакція хвороблива, це тільки посилює проблему, хвороба починає швидко прогресувати.

Незмога дати певні рекомендації кожній людині, родині. Кожна людина повинна самостійно знайти свій шлях, який виведе ії з цього стану.

Якщо людина усвідомлює свої дії проблема буде вирішена.
Аміна Полторацька.


Немає коментарів: