пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

На Миколаївщині встановлять перший пам’ятний знак археологу Борису Мозолевському



Ініціаторами відкриття пам’ятного знаку українському археологу й поету Борису Мозолевському (1936-1993) є директор Веселинівського районного історичного музею Юрій Бурим та керівник гуртка «Історичне краєзнавство» Веселинівського Будинку дитячої творчості Сергій Шепета.

«Звернення ініціативної групи щодо встановлення погруддя Борису Мозолевському подали на розгляд Веселинівського селищного голови й депутатів селищної ради. Запланували реалізувати проєкт у 2021-му році. Борис Мозолевський народився в селі Миколаївка Веселинівському районі 85 років тому. Пів століття тому він знайшов у скіфському кургані унікальний артефакт - золоту пектораль», - сказав Юрій Бурим.

Науковий співробітник Інституту археології НАН України Кирило Горбенко розповів кореспондентам Суспільного, що головними світовими археологічними знахідками ХХ століття є золото Тутанхамона й скіфська пектораль, яку віднайшов Борис Мозолевський у 1971-му році. Це нагрудна прикраса вагою понад кілограм і діаметром 30 см. Спогади про пектораль залишив миколаївський археолог Юрій Гребенников. Він був співробітником Інституту археології АН УРСР та співпрацював із Борисом Мозолевським.

«Юрій Гребенников розповідав про день, коли вперше побачив пектораль. Це було в Інституті археології, який у1971-му році знаходився в монастирі на Видубичах. Археологи розклали на столі й розглядали, фотографували, обговорювали кілька десятків предметів, які окрім пекторалі знайшли в Товстій могилі на Дніпропетровщині. І раптом у кабінет зайшли перший секретар ЦК КП України Петро Шелест і голова Ради Міністрів УРСР Володимир Щербицький. І Щербицький навіть прикладав пектораль до грудей, приміряючи», - розповів Кирило Горбенко.

За словами Кирила Горбенка, досі немає однозначної відповіді на питання: яким чином вдалося залишити пектораль в Україні?

«Це диво, що пектораль не забрали в Москву. Це питання вирішували на найвищому рівні. За однією з версій, це відбулося завдяки проукраїнській позиції Петра Шелеста. Інколи московський центр загравав з окраїнами імперії. І це був якраз той рідкісний випадок, коли Шелесту вдалося відстояти інтереси України»,- сказав Кирило Горбенко.

Науковий співробітник Інституту археології НАН України Олександр Смирнов розповів, що ця знахідка врятувала Бориса Мозолевського від політичних репресій. Наставником Мозолевського був археолог Олексій Тереножкін. Він захищав Мозолевського коли написали донос, що Тереножкін утримує в експедиції «антирадянськи налаштовану людину Мозолевського». За це Тереножкіна виключили з компартії.

«У ті часи всі археологи були під наглядом КДБ. Але Мозолевський був на особливому контролі. Бо він один із небагатьох, хто завжди говорив українською мовою, писав вірші, які вважали антирадянськими. Він не приховував свої націоналістичні переконання. Завдяки пекторалі, Мозолевського не заарештували як учасника руху шістдесятників, як його друга поета Василя Стуса. Але він все одно був на «гачку» КДБ до проголошення Незалежності України»,- розповів Олександр Смирнов.

Тетяна Бакоцька.



Немає коментарів: