вівторок, 17 листопада 2020 р.

Джихад - зусилля над собою!



В Україні вийшла дуже своєчасно книга "Джихад. Історія, стереотипи, сучасні реалії, автентичні джерела" яку написав вчений-ісламознавець Сейран Аріфов.  Книга відповідає стандартам сучасної науки, має авторитетних рецензентів з кола вчених релігієзнавців. Виявляється, джихад перекладається як "зусилля" й перш за все - духовне! А до якої конотації нас привчив московський телевізор?
Точно не до богословського терміну. З легкого пера кремлівських пропагандистів саме цим слівцем "замаркували" ... ісламський тероризм. З чого? Мабуть, маскували власні зусилля на Близькому Сході з встановлення атмосфери страху. Завдяки онлайн-трансляції з Київа зміг взяти участь у пресконференції яку разом з автором давали:  Ігор Козловський, вчений-релігієзнавець, Старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України; Саід Ісмагілов, муфтій ДУМУ “Умма”; Ділявер Саідахметов, модератор (ведучий). Було приємно дізнатись багато цікавого. На 33 році журналістської практики зміг збагнути як "радянських" агітаторів "підкували". Не випадково українські сучасні медіа помилково використовує ті самі наративи. Інших слів не було. Тепер - є. Уважно придивляємось хто продовжує транслювати московське сприйняття богословського терміну, який своєчасно не пояснили.
Книга може бути корисна як фахівцям ісламознавцям, релігієзнавцям, так і ширшому колу читачів - журналістам, політикам, правоохоронцям, правникам, студентам і людям, що прагнуть знань і розвитку.
В.Головченко.


Немає коментарів: