середу, 29 квітня 2020 р.

Як міськи депутати "мандрують"?

Навіщо депутати  місту що конає?
Саме так ставив питання 10 років тому наш автор. Цього року повинні відбутись вибори депутатів місцевих рад. Дорослішають депутати, може виборці?
Будемо вивчати ці питання, бо від відповідей буде залежати вибір під час осінніх виборів. Поки вже зрозуміло, що "свято непослуху" під час загальнонаціональних виборів 2019 відкинуло розвиток держави на ті самі 10 років. Дискусія не завадить!

Першою розпочала ОПОРА яка проаналізувала депутатські міграції в Миколаївській міській раді.
Процеси формування більшості депутатів у Миколаївській міській раді відбувалися швидко, але формування нових груп, політичні кризи та депутатські міграції внесли свої корективи в коаліційний склад ради. 
В Миколаївській міській раді найбільше втратила фракція «Наш край» – 44% своїх депутатів. Всього в міськраді було зафіксовано 14 політичних міграцій депутатів.

Відповідно до Виборчого кодексу вибори до Миколаївської міської ради у 2020 році відбудуться за відкритими партійними виборчими списками, де роль самовисування буде нівельована. В контексті їхнього наближення Громадянська мережа ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у міськраді від початку каденції. Зокрема було проаналізовано кількість депутатських міграцій: які партії втратили своїх депутатів, а які поповнилися новими, які депутати стали позафракційними. Дана інформація дає розуміння, в якому стані політичні партії, що отримали підтримку громадян на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.
За підсумками місцевих виборів 2015 року в Миколаївській міській раді було створено чотири депутатські фракції: «Опозиційний блок», «Блок Петра Порошенка – Солідарність», «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч». Найчисельнішою фракцією була фракція «Опозиційний блок», яка мала 26 депутатів із 54 депутатів від загальної чисельності ради. Фракція «Об’єднання «Самопоміч» мала 10 депутатів, «Блок Петра Порошенка – Солідарність» та «Наш край» по дев’ять.

На початку роботи новоствореного складу ради було сформовано коаліцію депутатів, яка складалась із фракцій «Блок Петра Порошенка – Солідарність», «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч» і налічувала 29 осіб. «Опозиційний блок» був в опозиції з 26 депутатами, а для прийняття рішень на сесії повинно бути не менше 28 голосів. Тому коаліція повинна була забезпечувати практично 100-відсоткову відвідуваність. Але це було не єдиною перешкодою для забезпечення більшості. 
У 2017 році почала розвалюватись фракція «Об’єднання «Самопоміч», коли депутат Сергій Ісаков ініціював рішення щодо дострокового припинення міського голови Олександра Сєнкевича, який висувався від «Об’єднання «Самопоміч». На той момент все більше рішень приймались і за участю опозиції. Місцеве експертне середовище вбачало тісний зв’язок міського голови та опозиції, який після поновлення на посаді Олександра Сєнкевича можна було відстежити й у кадрових питаннях.

Наслідком даних подій було виключення з фракції «Об’єднання «Самопоміч» двох депутатів. Так, 5 жовтня 2015 року на сесії Миколаївської міської ради голова фракції повідомив про виключення з фракції «Самопоміч» Сергія Ісакова та Ростислава Філевського. Ці депутати станом на 1 квітня 2020 року так і залишаються позафракційними. Протягом роботи ради «Самопоміч» втратила ще одну депутатку. 10 липня 2019 року Тетяна Суслова на засіданні 52-ї сесії Миколаївської міської ради вийшла зі складу фракції партії «Об’єднання «Самопоміч», надавши заяву на ім’я міського голови. Станом на сьогодні депутатка не входить до складу жодної фракції або групи.

Виникали конфлікти і всередині опозиції. У 2018 році внаслідок конфлікту між депутатом Олегом Солтисом та головою фракції «Опозиційний блок» Ігорем Дятловим опозиція поменшала на одного депутата. 25 жовтня 2018 року Олег Солтис вийшов зі складу фракції та до березня 2020 року був позафракційним. І вже 10 березня 2020 року була створена депутатська група «Опозиційна платформа – за життя», головою якої став Олег Солтис. Вочевидь, група була створена на партійній основі та почала залучати депутатів, які політично переорієнтувались.
Депутатська група «Опозиційна платформа – за життя» станом на 1 квітня 2020 року включає в себе 10 депутатів. Крім позафракційного депутата Олега Солтиса, до неї увійшли 5 депутатів «Опозиційного блоку»: Анатолій Дюмін, Сергій Жайворонок, Микола Пономарьов, Павло Зоткін та В’ячеслав Янков; 4 депутати фракції «Наш край»: Сергій Карцев, В’ячеслав Карцев, Сергій Мотуз та Сергій Шульгач. І хоча ці депутати юридично залишаються у фракціях, приналежність до групи, яка створена на партійній основі, свідчить про їхню відповідну політичну спрямованість. Крім того, депутати «Опозиційного блоку» Сергій Жайворонок, Анатолій Дюмін та Микола Пономарьов 26 вересня 2019 року озвучили намір про вихід із фракції, але Ігор Дятлов зазначив, що рішення щодо виходу даних депутатів не погоджувалося та не приймалося. Також обласна організація партії «Наш край» заявила про зраду депутатів міської ради, які увійшли до складу групи «Опозиційна платформа – за життя», та ініціювала виключення цих депутатів зі складу партії та фракції. Слід додати, що депутати групи «Опозиційна платформа – за життя» у публічній площині активно себе асоціюють із даною партією та комунікують із виборцями, що в тому числі прослідковується через допомогу медичним закладам у зв’язку з коронавірусом.
«Таким чином станом на 1 квітня 2020 року в Миколаївській міській раді найбільше втратила фракція партії «Наш край», що становить приблизно 44% втрат від свого початкового складу. Фракція «Об’єднання «Самопоміч» втратила 3 депутатів з 10, що становить 30%, а фракція партії «Опозиційний блок» – 6 із 26 депутатів, тобто 23%. 
Найбільш сталою фракцією у раді виявилась партія «Блок Петра Порошенка – Солідарність», яка надалі була перейменована у «Європейську солідарність». Ця фракція налічує 9 депутатів, склад яких практично не змінювався з 2015 року. Також на цей момент у Миколаївській міській раді є три позафракційних депутати, які в минулому належали до фракції «Об’єднання «Самопоміч», − говорить Дмитро Баштовий, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.


Немає коментарів: