понеділок, 23 грудня 2019 р.

Сага про мафію яка спонукає подумати

Вдалось переглянути новий фільм "Ірландец", режисера Мартіна Скорсезе за сценарієм Стівена Заілляна, на основі мемуарів «Я чув, ти фарбуєш будинки» колишнього прокурора США Чарльза Брандта. Головні ролі виконали Роберт Де Ніро, Аль Пачіно, Джо Пеші.

Блискучий акторський склад дуже креативно зняв мексиканський майстер - оскароносний оператор Родріго Приєто.
Картина заснована на реальних подіях і розповідає про найманого вбивцю Френка Ширана.

На смертному одрі Френк вирішує розповісти історію свого загадкового минулого. Виявляється, після Другої світової війни він вирішив і далі забирати життя, ставши професійним кілером. Він забрав життя 25 людей, в тому числі відомого лідера профспілки Джиммі Хоффа.
І хоча фільм - ніби сповідь головного героя з відступами, та поясненнями та навіть залученням священника, який ірландець без божої ласки... Фільм за 3.30 години за допомогою блискучої гри Пеші та Пачіно розповів про складні та вельми плутані відносини американських профспілкових босів з босами італійської мафії в яких на службі був герой Де Ніро. Згадався інша картина з цим уславленим актором італійсько-ірландського походження "Одного разу в Америці" Сержіо Леоне, де теж була сюжетна лінія співпраці профспілок з мафією, яку радянські цензори видалили з копії, яку американці привезли до позаконкурсного показу на  Московському кінофестивалі. Цього разу ніхто нічого не "вирізав"... Зв'язки не тільки були, їх результати зафіксовані судовими вироками. А в пустелі Невада залишилось місто- казіно... 
Тепер настав час осмислення скоєного. Великий майстре кінооповіді Скорцезе зробив це. Він без пафосу розповів через особисту історію свого героя обставини зваблювання політики та принципів демократії. Корені корупції саме там. Де підміняли писаний закон - особистими обіцянками.
Нічого не нагадує?!
До Оскарів залишається 2 місяці, але зрозуміло - це гучний претендент.
В.Сявдело.



Немає коментарів: