пʼятницю, 15 листопада 2019 р.

Туризм - це про економіку!

Здається пішли вже сперечання: що таке туризм? Емоції, чи бізнес? В Миколаєві для фахівців з 5 областей України відбувається майстерня. На прикладах південних областей держави, співробітники ОТГ з Київщини, Вінниччини вивчають приклади підвищення економічної активності громад за допомогою туризму. І хоча знана місцевий експерт з організації туризму Тетьяна Чичкалюк випромінювала оптимізм, саме Миколаївщина серед південних областей за туристичним збором -"пасе задніх". Ріст туристичного збору Очакова на 100% в цьому році -
нічого, на тлі 3-х кратного росту показника Одещини. За 10 місяців року до громад цієї області надійшло 16.6 млн гривень. А якщо ви гадаєте, що на березі між Рибаківкою та Коблево прогулювались теплими осінніми місяцями туристи - ви помиляєтесь. Це в Нормандії, на березі холодного океану є стала традиція гуляти й збирати мушлі на пляжах... Але миколаївські суб'єкти туристичного бізнесу не втрачають надію й зібрались обмінятись досвідом. Зокрема сусіди з Херсона в цьому сезоні досконально вивчили свого туриста й встановили що 68% приїздили за недорогим пляжним туризмом. Ау, Коблівські бази відпочинку з цінами Анталії! Ті хто був в Скадовську та Ж.Порту в 46% випадків - задоволені якістю відпочинку. Як результат, Херсонська область по туристичному збору твердо друга(2) на Півдні!
Но ми працюємо! В Миколаєві, за доповіддю Т.Шуліченко розвивається туризм на воді, та започаткована школа екскурсоводів (жінок). Скільки туристів прибуло до городища "Дикий Сад" на археологічні роботи гості не почули. Але, проскочила інформація, що на південній околиці міста, на землях Радсадівської ОТГ "готується" ще один археологічний туристичний об'єкт, на місті римського військового табору. Миколаївські пацани знають ту місцевість як "Дідова хата", ще в 70-ті "добували там свинець на грузила вудок. Не знали, що той метал від легіонерів залишився! Но тоді на цей берег кожні пів години ходив дачний катер, а тепер - пірси забули, коли до них причалювали плавзасоби.
Але нові туристичні "магніти" продовжують з'являтись. Хітом сезону-19 була устрична ферма на Тилігулі. Але чомусь з імпортним вином в  0.5 км від  виноградника найбільшого вітчизняного виробника "Коблево"?!

Те, що вітчизняні туристичні оператори тільки вчаться створювати альянси для роботи - факт. Інтеграція у виконанні службовців місцевого самоврядування така собі. На допомогу приходять громадські ради. Так в Миколаєві, таке суспільне об'єднання поставило собі амбітну ціль - зробити з недобудованого ракетного крейсера "Україна", музей! Ми про цю ідею писали ще півтора десятка років тому. Пора! Часи рішучих дій міської владної команди настав, але громадяни повинні активно допомагати: запрошувати друзів, рідних у гості! Відомо, що рекомендація при обиранні маршруту працюють ліпше інших рекламних засобів.
Приїдуть в гості туристи - всі будуть нагодовані. Чи вистачить міст в катерах та катамаранах для прогулянок по Інгулу/Бугу?
Чи всім вистачить борщу?..
Туризм - такий вид бізнесу, який генерує дохід у багатьох супутніх галузях, його не просто вигідно розвивати - життєво необхідно, щоби поповнювати бюджет. Тому в тих громадах, де хочуть заробляти кошти, прибрали з департаментів культури виконкомів одиниці посад, перенесли до економічних управлінь. Але це стосується тих областей та міст, де "роблять" економіку, а не приватизували посади з цим словом у назві.
В.Головченко.



Немає коментарів: