пʼятницю, 15 листопада 2019 р.

«Європейські напрямки екологічного розвитку міста Миколаєва та інших міст України»

У Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулися XII Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків» за підтримки департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради під патронатом міського голови. Тема Читань-2019: «Європейські напрямки екологічного розвитку міста Миколаєва та інших міст України».
У ході заходу пройшов обмін досвідом та інтерактивне обговорення широкого кола питань екологічної тематики, зокрема, сучасного стану та перспектив доброустрою і озеленення міста Миколаєва та інших міст України; питань формування екологічної культури та свідомості населення; ознайомлення з міськими програмами, проєктами, громадськими ініціативами, в т.ч. за Громадським бюджетом тощо.
Програма включала широкий спектр заходів, зокрема окрім пленарного засідання, відбулося засідання експертно-громадської ради виконкому ММР «Участь громадськості в екологічному розвитку міста» за участю представників органів місцевого самоврядування з мм. Луцьк, Хмельницький, міні тренінги для молоді та представників ОСББ з роздільного збору відходів.
Арт-супроводження Читань забезпечили: студія фотографії і анімації «ФотоКрок» Міської станції юних техніків Миколаєва, Миколаївський обласний краєзнавчий музей.
Було також проведено воркшоп з розмальовування екоторбинок «Живи в стилі еко», учасниками якого стали студенти Миколаївського будівельного коледжу Київського Національного університету будівництва та архітектури і Миколаївської філії Київського Національного університету культури та мистецтв. Під час майстер-класу присутні познайомились зі світовою тенденцією використання еко-торбинок, художніми нюансами малювання на тканині, переглянули відео про те, як Україна долучилась до боротьби з пластиком і з поліетиленовими пакетами. Для кожного учасника було підготовлене робоче місце і «стартовий набір». Еко-торбинка, на якій зображено стилізований образ нашого міста - це розробка миколаївських дизайнерів для воркшопу в рамках Еко читань. Під час розмальовки в залі панував гарний настрій та творча атмосфера, адже процес надання будь-якій речі з тканини власного дизайну надзвичайно захоплює.

В 3-й день читань відбулося розширене засідання експертно-громадської ради виконкому Миколаївської міської ради за темою «Участь громадськості в екологічному розвитку міста». На захід були запрошені представники органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутати Миколаївської міської ради, активна громадськість, журналісти, студенти ЧНУ ім. П. Могили - майбутні екологи. До обговорення були запропоновані теми щодо взаємодії органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства в сфері екології, основних цілей програм охорони навколишнього середовища, впровадження в місті системи роздільного збору сміття та його перероблення, форм і методів екологічної освіти тощо. Також на засіданні були присутні заступник начальника управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОГА Д.Мац, начальник відділу екології управління екології департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради В.Корчагов, депутат міськради Т.Суслова, директор Регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» О.Деркач, ректор ВНЗ «Міжнародний технологічний університет «Миколаївська політехніка» Г.Вільський, професор кафедри екології Чорноморського національного університету імені П. Могили О.Мітрясова.
У першій частині засідання прозвучали виступи: «Взаємодія органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства у виконанні заходів еколого-просвітницького спрямування в м. Миколаєві».
Цікавими виявилися доповіді гостей екологічних читань, а саме - начальника відділу екології Луцької міської ради О.Лисак «З досвіду розв'язання екологічних проблем м. Луцька» та заступника начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста, начальника відділу з питань екології Хмельницької міської ради І.Куцкої «Пошук та впровадження заходів з розв'язання екологічних проблем у місті Хмельницькому», які розповіли про реалізацію програми охорони довкілля міста Хмельницького на 2015-2020 роки і комплексної програми охорони навколишнього природного середовища міста Луцька на 2018-2020 роки.
Присутні активно обговорювали форми та методи участі громадськості у вирішенні актуальних екологічних питань міста та зазначили важливість проведення екологічних читань, втілення їх напрацювань в екологічний розвиток міста. В ході обміну думками учасники запропонували поновити роботу екологічної ради, розробити альтернативну транспортну інфраструктуру міста, покращити інформування населення щодо стану навколишнього середовища регіону, розробити пропозиції щодо прийняття міської програми озеленення тощо.

За матеріалами ХІІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків» була створена збірка статей , також на сайті Центральної міської бібліотеки ім. М. Кропивницького можна ознайомитися з переліком літератури екологічної тематиці .

А.Хохлова.


Немає коментарів: