четвер, 3 жовтня 2019 р.

Відносини впираються в ефективність

Етика взаємовідносин між громадським сектором України та державними органами, чи місцевим самоврядуванням давно потребує налагодження. До сих пір третій сектор був лише постійним кадровим резервом. У всі часи незалежної України багато ярких депутатів, чиновників різних щаблів влади вийшли саме з громадянського сектору. Поодинокі, але є мандри в зворотньому напрямку, з депутатів в громадські активісти. Але гармонічних, партнерських відносин - немає. ОБСЄ  почала проект "Зміцнення спроможності Уряду України та організацій громадянського суспільства ефективно співпрацювати" по налагодженню взаємовідносин громадських організацій з представниками державної й місцевої влади в регіонах. Зібрались за круглим столом в Одесі представники південних областей. Прибув
чиновник офісу президента, обмінялись люб'язностями. Проробили "мозковий штурм". Трохи пофантазували. Поки виходить, що різна ефективність діяльності не відповідає запитам часу. Держслужбовці виконують свої обов'язки як в них виходить, а більшість дієвих громадських організацій - значно краще. Бо вони звітують не Кабміну, а частіше донорським організаціям, де рівень менеджменту проектів - вище. Тобто виходить парадоксальна річь: вітчизняні виконавці які працюють за гроші платників податків демонструють нижчу якість роботи, ніж "грантоїди", які залучають гроші на свої проекти з Заходу. А тепер їм пропанують налагоджувати етичні відносини. Нащо?
Наприклад, якщо треба організовувати соціальні послуги, чи роботу з молоддю.
Все добре. Тільки до якої пори держслужбовці будуть так "в'яло" працювати? Не чутно щось про масові звільнення з обласного управління освіти Миколаївської області за провальні результати впровадження проекту Нової Української школи, чи здачу ЗНО. В Одесі - свої "герої" з надання сервісних послуг держорганами. Ні для кого не секрет, що саме невдоволеність якістю послуг держслужбовцями зумовила тотальний програш на парламентських та президентських виборах "партії влади" у 2019-му. Зрозуміло, що в Зе-команди обмежена регіональна "лавка запасних", знову треба залучати яскравих людей з громадського сектору. Але, важке прищеплення, яке багато хто пам'ятає з часів Саакашвілі на Одещині,  не дає надію на "черги" в органи влади та місцевого самоврядування. Ось ці світи й не товпляться перетинатись. Гальмує розвиток суспільство.
А як його підштовхнути? Бо без суспільствамодернізації не бачити й економічного розвитку. Це взаємопов'язані речі. Круглий стіл в Одесі не відповів на запитання. В черговий раз познайомились та нагадали про можливості співпраці між громадським сектором та місцевою владою. Мабуть, треба розробляти разом нові проекти, де імплементація буде саме через співпрацю.
С.Лиманов.


Немає коментарів: