пʼятницю, 4 жовтня 2019 р.

Фестиваль дитячих та молодіжних ЗМІ «Жми на Record!»

XVII Відкритий фестиваль дитячих та молодіжних ЗМІ України в Донбасі "Жми на Record!" провели з 26 по 29 вересня 2019 року в місті Святогірськ Донецької області. У фестивалі взяли участь понад 120 школярів та студентів, представників учнівських та студентських газет, радіо- й телестудій із багатьох областей України. У тому числі, з Миколаївщини. Голова оргкомітету фестивалю Аліна Сорокіна зазначила:

- Фестиваль "Жми на Record!" раніше був міжнародним. Але коли почалася війна на Сході України, в 2014 році боялися їхати на Донбас не лише учасники з Молдови, Білорусі, Росії, а й з багатьох регіонів України. Утім, завдяки зусиллям ентузіастів Донецького обласного дитячо-молодіжного центру, що нині знаходиться в Краматорську, фестиваль відродили. Головна тема цьогорічного фестивалю: "Медіаграмотність".Ми прагнули створити таку платформу, де експерти могли би поділитися з юними журналістами своїм досвідом, як розпізнати найтиповіші прояви кремлівської пропаганди, щоб не бути обманутими й самим не поширювати неправдиву інформацію.

Враженнями про фестиваль "Жми на Record!" поділився актор, волонтер, керівник благодійної організації Фонд "Мир і Ко"Мирослав Гай:

- Ми обговорювали з учасниками фестивалю чимало важливих тем: стандарти журналістики, місія журналістів у суспільстві. Говорили й про акторство, кіно, документалістику. Але, дійсно, найбільше уваги приділили питанням, що стосувалися протидії кремлівській пропаганді. Бо Донбас - це одна з територій, де відпрацьовують найсучасніші технології інформаційно-психологічних операцій, які проводить Російська Федерація в Україні. Чимало людей, які зіштовхнулися з цим явищем, помноженим на сучасні технології, не знали, як реагувати на такі виклики. Потужний вплив пропаганди направили саме на підлітків. Тому що це наше майбутнє. ФСБ працювало й працює з кількома поколіннями молоді, щоб розширити свій плив. Бо впливаючи на молодь, можна посіяти зерна зневіри у власну державу, в національні інтереси. І в майбутньому, коли ці зерна «проростуть» у головах людей, таку країну можна легко знищити. 

Юним журналістам Мирослав Гай розповів про головні методи протидії пропаганді:

- Це, в першу чергу, інформаційна гігієна, високі стандарти журналістики, активна громадянська позиція. І я побачив таких людей на фестивалі, мені було приємно поспілкувалися. Такі заходи, як фестиваль "Жми на Record!", нині важливо організовувати в кожному регіоні України. Бо чим більше молодих людей дізнаються, як протидіяти інформаційним впливам пропаганди, тим більше в України шансів вистояти, не здати свої національні інтереси й суверенітет, залишитися незалежною країною, а не стати придатком Російської Федерації чи увійти з нею в нову союзну державу.

Досвідом у сфері медіаграмотності з учасниками фестивалю поділилися медіа-тренерки: Ірина Гамбарян, Тетяна Іванова, Лариса Снігур та інші. Викладачка Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Світлана Ізбаш наголосила, що вміння критично мислити – єдина зброя, що може захистити від маніпуляцій чи фейків. Світлана Ізбаш зазначила:

- Важливо опановувати вміння критично мислити з дитячого віку, бо інформаційне поле дуже насичене. У багатьох дітей формується кліпове мислення. Наприклад, школярі часто читають лише заголовки. А вони містять і емоційні заклики, і поштовх до дій. І діти не завжди розуміють, як реагувати, як впоратися з таким великим потоком інформації. Тренінги, які я провела, були на повнені корисними порадами щодо розуміння ефекту навіювання масмедіа на людину, ефекту інформаційного шуму, розуміння об'єктивного і суб'єктивного змісту в повідомленнях тощо. Діти вивчили 9 золотих правил перевірки інформації. Родзинкою був пісенний конкурс "Медіареп", який влаштували учасники, намагаючись донести суспільству, чому важливо бути медіаграмотними.

У рамках фестивалю проводять конкурсну програму, що складається з двох частин: домашнє завдання та бліц-конкурс (створення медіаконтенту на задану тему під час фестивалю) в чотирьох номінаціях: «Телебачення»,«Друковані ЗМІ», «Радіо», «Фото». Голова журі фестивалю "Жми на Record!", керівник представництва телеканалу "Белсат TV" в Україні, секретар Донецької обласної організації НСЖУ Ілля Суздалєв запропонував представникам різних редакцій дитячих медіа створювати спільні проєкти:

- Цей досвід пришвидшить нові досягнення. Бо міжрегіональна співпраця може принести навіть неочікувані творчі плоди. Наприклад, підліткам із міста Білозерське на Донеччині, вважаю, буде цікаво дізнатися про життя однолітків у Жмеринці Вінницької області. І завдяки фестивалю, юні журналісти можуть зробити спільний якісний інформаційний продукт.

Учасниця фестивалю Олександра Гриценко, яка представляла медіагрупу «Скрепка» (м. Харків), зазначила:


- Завдяки фестивалю я не лише навчилася"сканувати" медіапродукт на наявність пропаганди, формувати навички створювати якісний контент, а й зрозуміла, що одне з головних завдань українських журналістів в умовах інформаційної війни бути присутніми в глобальному обміні інформацією, впливати на світовий потік новин.

Дипломом за активну участь у 17-му фестивалі "Жми на Record!" нагородили редакцію програми "Радіодень"Миколаївської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: