середу, 2 жовтня 2019 р.

Навколо Коледжу преси та телебачення


ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Сьогоднішня ситуація, яка склалася навколо продовження дії угоди позички Коледжем преси та телебачення на приміщення по вулиці Даля, 11а, є загрозою не тільки для існування Коледжу преси та телебачення, як навчального закладу, але й загрозою існування свободи слова в Миколаєві у зв’язку з можливим знищенням єдиного в Україні навчального ефірного телеканалу ТАК TV (Телевізійний Академічний Канал).

В чому особливість Коледжу преси та телебачення?


В 1993 році Коледж преси та телебачення став першим не державним вищим навчальним закладом в Україні, який розпочав підготовку фахівців для незалежних українських медіа. За цей час були підготовані сотні журналістів, які посіли достойне місце в інформаційній галузі України і сьогодні працюють як в національних медіа (медіа-холдинг 1+1,телеканал «Прямий», ТРК «Україна», ТК СТБ, ТК Новий Канал, ТК Інтер та ін..), а також в регіональних медіа в різних куточках України.

Протягом 22 років Коледж є організатором Міжнародного конкурсу шкільних медіа, який щороку в квітні відбувається в Миколаєві. Співорганізаторами Конкурсу є Національна спілка журналістів України та Національна Академія педагогічних наук України. В 2017 році до організаторів Конкурсу також долучилася Міжнародна Федерація Журналістів та Європейська Федерація журналістів. Конкурс підтримує Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховна Рада України, Представництво Європейської Комісії в Україні, численні міжнародні організації та медіа. За 22 роки до Миколаєва для участі у Конкурсі приїхали близько 6 тисяч юнкорів та керівників юнкорівських груп, дипломатів, політиків, лідерів громадської думки.

В 2005 році Коледж преси та телебачення отримав ліцензію на телевізійне мовлення, а в 2006 році в Миколаєві розпочав ефір унікальний для пострадянського простору Телевізійний Академічний Канал - ТАК TV. Це приклад є унікальним, адже й до сьогодні серед країн колишнього СРСР немає жодного вищого навчального закладу, який веде ефірне телевізійне мовлення 24 години на добу. Протягом 13 років телеканал ТАК TV залишається єдиним навчальним майданчиком для відпрацювання практичних навичок студентами факультетів журналістики. За цей час телеканал реалізував низку унікальних проектів, спрямованих на виховання патріотизму серед жителів Миколаєва та Миколаївської області, популяризацію української мови (перший телеканал в Миколаєві, який вже в 2006 році мав у своєму мовленні понад 85% передач українською мовою). Телеканал ТАК TV став першим недержавним телеканалом, який розпочав мовлення в прямому ефірі, перший перейшов на цифрове мовлення. В доробку телеканалу унікальні телевізійні проекти та документальні фільми, створені у партнерстві з Національною академією педагогічних наук України, Національною спілкою журналістів України, Державним департаментом США, Посольством США в Україні, Посольством Республіки Польща в Україні та іншими державними та міжнародними установами. В 2009 році телеканал ТАК TV першим в Миколаївській області розпочав проект ток-шоу – «Телевізійний прес-клуб з Глібом Головченко». Учасниками ток-шоу стали тисячі дипломатів, народних депутатів, міністрів, кандидатів на посаду Президента України, депутати різних рівнів та різних регіонів, представники культури, шоу-бізнесу, чемпіони світових першостей та чемпіони Олімпійських ігор, видатні особи України. Майданчик телеканалу ТАК TV завжди був і залишається відкритим для представників різних напрямків та в найскладніші часи завжди підтримував демократичний європейський вектор розвитку України.

З 1 грудня 2013 року та до повної перемоги демократичних сил телеканал ТАК TV в прямому ефірі щодня збирав активних миколаївців для обговорення ситуації в Україні та Миколаєві. 21 лютого 2014 року телеканал провів «Діалог замість крові» та зібрав в студії керівництво області та лідерів опозиція для недопущення кровопролиття в Миколаєві. Телеканал ТАК TV також брав активну участь в заходах, спрямованих на недопущення перемоги сепаратистських сил в Миколаєві, активно підтримував та продовжує підтримувати волонтерський рух та українську армію. За 2 роки телеканал зробив десятки матеріалів, присвячених Героям АТО, які захищають незалежність України, та телевізійні ролики, присвячені пам’яті полеглих Героїв. Щороку телеканал організовує телемарафони до Дня незалежності України, Дня міста Миколаєва, Дня захисника України, До річниці перемоги над сепаратистами в Миколаєві та в інші визначні для миколаївців та всієї України пам’ятні дати та свята. За 13 років телеканал ТАК TV став невід’ємною частиною Миколаєва та життя миколаївців. Також варто відзначити, що оскільки телеканал ТАК TV є соціальним проектом, він не є комерційно прибутковим.

В 2017 році у Відні під час глобальної конференції ОБСЄ «Свобода ЗМІ в умовах нестабільності», 250 експертів з 59 країн визначили телеканал ТАК TV третім у світі телеканалом, після Фінляндії та Індії, який готує молодих журналістів і активно просуває медіа освіту громадянам.

Коледж преси та телебачення завжди підтримує ініціативи органів місцевого самоврядування міста Миколаєва та бере активну участь в житті громади, приділяючи значну увагу молодіжним, освітнім, культурологічним питанням. За час існування телеканалу його гостями ставали міські голови міста Миколаєва різних років, секретарі Миколаївської міської ради різних років, депутати Миколаївської міської ради, керівники управлінь, громадські активісти, почесні городяни – це тисячі експертів з різних питань та люди, якими пишається Миколаїв, Миколаївщина та Україна.




Ситуація щодо приміщення.

Коледж преси та телебачення ніколи не був бізнес-проектом, завжди брав активну участь у житті громади, працював на благо громади та покращення іміджу нашого міста в Україні та світі, реалізовував десятки проектів, корисних для розвитку громади, для розвитку демократії, для розвитку свободи слова в Україні, але не прибуткових для самого навчального закладу.

Протягом багатьох років разом з очільниками міста Миколаєва та депутатським корпус різних років ми знаходили порозуміння щодо спільної діяльності на благо громади та розвитку свободи слова в Україні. В 1999 році ми отримали в користування занедбану будівлю колишнього дитячого садочку по проспекту Миру, 13а. Ми зробили там ремонт, встановили індивідуальне опалення, привели до ладу територію колишнього садочку та протягом багатьох років працювали на те, щоб покращити життя жителів мікрорайону, в якому було розташовано Коледж. Наші студенти добивалися освітлення дворів, разом з правоохоронними органами боролися з проблемою наркоманії в мікрорайоні, разом з жителями вирішували сотні проблем, на які протягом довгих років певні управління закривали очі.

В 2008 році нам сказали, що місто терміново потребує дитячий садочок і попросили тимчасово розміститися на частині третього поверху ЗОШ №37, поки нам віднайдуть краще приміщення, яке ми могли б взяти в оренду. Не зважаючи на те, що в ремонт будівлі на проспекті Миру, 13а, було вкладено сотні тисяч гривень (на той час долар коштував від 2 до 5 гривень), ми пішли на поступки місту та погодилися. Адже завжди знаходили порозуміння з органами місцевого самоврядування.

В 2009 році ми переїхали в зовсім не придатне приміщення, в якому не було навіть туалету (на місті колишнього туалету на третьому поверсі було розташовано кабінет воєнрука), в якому не було жодних умов для діяльності єдиного в Україні навчального ефірного телеканалу – ТАК TV, навіть достатніх потужностей електромереж. Знов, за власні кошти, Коледж преси та телебачення довів до ладу приміщення, в яких нам потрібно було «тимчасово перебувати». І це знов були сотні тисяч гривень. Сказати, що наші викладачі, випускники, міжнародні партнери, студенти та їхні батьки були обурені таким ставлення міста до Коледжу – не сказати нічого. Однак, ми стримали їхнє обурення, пояснюючи, що це тимчасові незручності, поки місто віднайде для нас нове приміщення і не стали ганьбити Миколаїв на шпальтах національних газет та в ефірах національних телеканалів, не говорячи вже про інформування міжнародних організацій, з якими Коледж преси та телебачення реалізував десятки проектів.

Протягом всіх 10 років нашого перебування на Даля, 11а, ми були змушені пояснювати дипломатам, національним політикам, національним ЗМІ, і, навіть, представникам органів місцевого самоврядування інших областей, в чому причина такого ставлення керівництва міста та депутатського корпусу до Коледжу преси та телебачення, який власними силами реалізує низку корисних проектів, які покращують імідж Миколаєва і які високо оцінюють далеко за межами України. Ми відповідали, що разом з органами місцевого самоврядування шукаємо вирішення цього питання. І ми дійсно вірили в те, що ми разом його шукаємо. Вірили доти, доки в 2019 році Управління освіти Миколаївської міської ради не заявило про те, що воно не планує продовжувати договір позички і, фактично, пропонує виселитись нам на вулицю.

З травня 2019 року Коледж преси та телебачення веде активну переписку і з Управлінням освіти Миколаївської міської ради, і з міським головою міста Миколаєва, щодо вирішення ситуації. Адже питання не просто в перевезенні меблів, питання в перенесенні всіх технічних потужностей в інше місце. В яке? Ніхто не знає в яке. Єдина пропозиція, яка звучала від міста, - переїхати в інше приміщення, яке має 100 кв.м. Це мінімум в 2 рази менше, ніж потрібно для мінімальним потреб організації.

Вкотре турбуючись про позитивний імідж Миколаєва, Коледж преси та телебачення не виносив на широкий національний та міжнародний загал спробу міста фактично знищити унікальний заклад та унікальний ефірний телеканал ТАК TV, який за 13 років не просто став практичним майданчиком для підготовки телевізійників національних та регіональних телеканалів, але й став місцем відстоювання інтересів єдиної неподільної України в найважчі часи для нашої держави.

З огляду на події останніх місяців, напрошується висновок, що комусь дуже кортить «вбити двох зайців одним пострілом». З одного боку – знищити Коледж і телеканал ТАК TV, з іншого – вкотре погіршити імідж Миколаєва. При цьому використовуючи в якості «інструменту» дітей Морського ліцею, які заслуговують навчатися в значно кращих умовах, ніж будівля 37 школи, якій вже понад 70 років.

Протягом всіх цих місяців ми знову стримуємо обурення наших випускників, які на сьогодні працюють в провідних медіа України, ми вкотре намагаємося пояснити нашим партнерським організаціям, в тому числі Національній спілці журналістів Україні, нашим міжнародним партнерам, що знаходимося в діалозі з міською владою задля мирного вирішення ситуації, яка склалася. І міська влада протягом всього літа підтримувала нас в цій думці, збираючись то на одну нараду, то на іншу і говорячи про необхідність спільного вирішення конфлікту. Однак, після того, як міська влада затягнула питання вирішення ситуації і втрутилась прокуратура, наші випускники і наші партнери, розцінюють дії міської влади як не дружні і готові виступити на захист Коледжу на всіх можливих інформаційних майданчиках.

Ми вкотре звертаємося до міського голови міста Миколаєва Олександра Сєнкевича, до Управління освіти Миколаївської міської ради та депутатського корпусу Миколаївської міської ради з проханням знайти компромісне рішення у вирішенні питання приміщення для Коледжу преси та телебачення, яке задовольнить всі сторони, і не знищувати навчальний заклад, який вступає в новий етап розвитку в рамках підготовки фахівців відповідно до умов перед вищої освіти, а також єдиний в Україні ефірний навчальний телеканал ТАК TV, який всі 13 років працював на благо громади міста Миколаєва та України.

Ми не хочемо, щоб Миколаїв увійшов в новітню історію України, як місто, яке знищило унікальний навчальний заклад, яке знищило єдиний практичний майданчик для майбутніх телевізійників України, як місто, в якому під загрозою свобода слова. В умовах спроби реваншу російських сил та захоплення медійних ресурсів проросійськими бізнесменами та політиками, кожен проукраїнський телеканал, який відстоює інтереси єдиної неподільної України – це питання національної безпеки держави.


З повагою до громади міста Миколаєва,
до міського голови міста Миколаєва Олександра Сєнкевича,

до депутатського корпусу Миколаївської міської ради


Директор Коледжу преси та телебачення

Генеральний продюсер телеканалу ТАК TV

Секретар Національної спілки журналістів України

Гліб Головченко 


Немає коментарів: