понеділок, 19 листопада 2018 р.

Дороги наші - ми контролюємо ремонт

Нарешті! Громадяни взялися за системний контроль за проведенням капітальних ремонтів державних шляхів в межах Миколаївської області. В авангарді виявилось вознесенське ГО - Агентство економічного розвитку в рамках проекту "Моніторинг прозорості та доброчесності проведення ремонтів доріг України". Досліджували всі капітальні та поточні ремонти за 2017-18 роки. Це загалом - 116 км на суму 1 млрд.412 млн. гривень. По результам моніторингу відбувся

круглий стіл  "Результати моніторінгу якості відремонтованих доріг Миколаївської області", де відповідальні громадяни доповіли де і як проводили догляд за використанням громадських (бюджетних) коштів на ремонт доріг.  На захід були запрошенні представники районних державних адміністрацій та міст де проводилися роботи з середнього поточного ремонту доріг, представники Миколаївської обласної ради, Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, журналісти. Основна мета заходу- презентувати результати проекту з моніторингу проведення ремонтних робіт та обговорити можливості спільної співпраці всіх сторін з метою підвищення якості дорожнього покриття у Миколаївській області.
Особливих нарікань на роботу підрядних організацій (7 назв) деякі пов"язані одна з іншими не було оголошено. То зупинку не зрорбили, то "відбійник" прикрутили "на соплях", то "шільдик" хто робивремонт не зробили. Але сам моніторинг виявив недосконолість процедури замовлення. Бо в місцевих органів влади майже немає фахівців для оцінки якості робіт. Формально його робить САД (експлуатант) якому ліпше "закрити" очі на неналежне виконання робіт з ремонту доріг - наступного року знову буде що виставляти на тендер!
Чому?
Бо зернотрейдери знову покличуть 100 тоні автопоїзди до портів Миколаєва. І дорожне покриття - розчавиться...
Цей моніторинг впроваджується в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018. А які кошти та процедури закладено на 2019-й роки Миколаївською обласною радою для контроля за виконанням ремонту доріг, почути не вдалося, хоча був присутній заступник голови облради. Кажуть, Укртрансбезпека не в змозі надійно проконтролювати вагу зерновозів. То може в них умисел такий: весь час ремонтувати дорожне покриття?
Ну щоб робота не закінчувалась...
С.Лиманов.


Немає коментарів: