четвер, 26 жовтня 2017 р.

Баштанська стратегія громади

Баштанка у всі часи була непересічною адмінодиницею. То лідером у соціалістичному змаганні ставала, то бунтівну республіку створювала. Тепер - воліє вирватись в лідери децентралізації на Миколаївщіні.
Розробила стратегію розвитку нової об'єднаної теріторіальної громади (міської). В січні почали, бо до Баштанки приєднались в минулому році ще 8 сільрад. А вже не сесії міськради 12 жовтня документ розробленої стратегії  був затвержен. Баштанці сповідують старе маркетингове правило: краще бути першим, ніж ліпшим.
Допомагали робити стратегію польські побратими з містечка Солець Куявський в рамках програми RITA Польско-Амеріканського Фонда Свободи.
Гміна Солець Куявський реалізовує вже третій стратегічний план.
Баштанський зроблений на 2018-25 роки за методом MAPS, коли різні верстви населення мали змогу "зашити" свої інтереси в план розвитку. Всі хто міркує, чи співпрацювати з цією громадою, можуть спочатку ознайомитись з цілями.
А вони такі:
1) побудова інфрастуктури комфортної та беспечної для життя,
2) зміцнення економічних можливостей
3) підвищення якості життя мешканців.
Поки розробляли документ, робоча група проводила дослідження. Їздили в гості до Польщі, та приймали делегацію з Куявсько-Поморського воєводства в Баштанці. 6 засідань робочої групи провели та 3 скайп-конференції. "Фейсбук-групу для ширшого інформування та обговорення відкрили, в районній газеті постійно вели дискусію.
До робочої групи разом з міським головою І.Рубським долучились старости приєднаних сіл, фахівці комунального господарства, сфери освіти, культури, охорони здоров'я, громадських організацій, підприємці, депутати.
Окрім цілей, в план увійшли конкретні технічні завдання проектів місцевого розвитку - в них описано, що потрібно робити щороку, аби досягти поставлених цілей. Це і будівництво доріг між селами, та капітальний ремонт автомагістралі, заміна освітлювальної мережі на світлодіоди. Створення нової системи водопостачання та переробки твердих побутових відходів - капіталомісткі  проекти, але якщо іх не запланувати, то і грошей ніколи не побачиш.
Тому для реалізації другої цілі баштанці "замахнулись" на створення промислового парку біля залізничної станції. Цей об'єкт має на меті пожвавити діловий клімат та допомогти в залученні інвестицій.
Так було в Польщі в дружній гміні, так може статись у Баштанці, якщо автори стратегічного плану докладуть достатньо зусиль. Згідно стратегічного плану у 2018 році  "буде створено проектно-кошторисну документація парку. Також планується створити інкубатор бізнесів, підприємства вітро-сонячної  енергетики, щоб забезпечити промислові потужності.
"Раніше стратегічні плани розвитку розробляли здебільшого великі міста, районні центри, зараз тенденція широко охоплює селищні та сільські ради, особливо це важливо для об'єднаних громад, - каже кординатор з української сторони Баштанської стратегії Лілія Атнажева. - Коли інтереси різні - як поєднати ? Вже не можна собі дозволити кидатись з боку в бік, вирішуючи тільки нагальні проблеми. Треба мати чіткий план роботи громади на перспективу.
Окрім цього, наявність такого документу дуже важлива для отримання позабюджетних ресурсів. Якщо донорська організація в проектній заявці бачить підтвердження, що таке питання є важливим для громади і прописане в Стратегічному плані, це є додатковим підтвердженням, що громаді це дійсно треба, і громада знає, чого хоче. "
Сучасна ідеологія сталого господарювання вимагає послідовного проектування результата.
Якщо і цього разу мешканцям Баштанки вдасться зробити прорив, це зробить привабливим для життя маленьке місто на півдні.
В.Головченко.


Немає коментарів: