четвер, 26 жовтня 2017 р.

Рух ЧЕСНО презентував результати аналізу суддів першої інстанції Києва

52,5% суддів столиці є недоброчесними - такі результати аналізу Руху ЧЕСНО, презентованого 26 жовтня. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини, або ж порушували професійну етику.
Всього у 12 столичних судах Києва, які досліджував Рух ЧЕСНО, в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, працює 369 суддів. Під приціл ЧЕСНО потрапили суди першої інстанції: Господарський суд міста Києва, Окружний адміністративний суд міста Києва та 10 районних судів.
Найбільший відсоток недоброчесних суддів (понад 60% від загальної кількості суддів у цих судах), за даними ЧЕСНО, працює у Печерському, Шевченківському та Солом’янському районних судах. Так, у Печерському районному суді працює Сергій Вовк, який був головуючим у складі колегії суддів, яка засудила Юрія Луценка до позбавлення волі строком на 4 роки. Щодо судді також було відкрите кримінальне провадження за підробку та використання підробленого рішення суду. Суддя Шевченківського районного суду Володимир Бугіль порушив чотири з п’яти критеріїв доброчесності Руху ЧЕСНО, зокрема виносив сумнівні рішення щодо активістів Революції Гідності. У Солом’янському районному суді працює суддя Олександр Бобровник, який навесні цього року став відомим завдяки розгляду справи Романа Насірова. Втім Бобровник порушив критерії доброчесності ухваленням сумнівних рішень у інших справах, зокрема, закривши кримінальне провадження щодо Ю. Іванющенка за розкрадання Кіотських мільйонів.




Під час підготовки профайлів аналітики ЧЕСНО. Фільтруй суд! оцінювали доброчесність суддів за п’ятьма критеріями, користуючись інформацією із достовірних відкритих джерел. За результатами оцінки ЧЕСНО, 114 суддів виявилися причетними до ухвалення сумнівних рішень (зокрема, Богдан Санін, Любомир Головатюк, Руслан Арсірій), ще 114 служителів Феміди мають непрозорі статки (зокрема Євгеній Аблов, Валерій Кузьменко, Вікторія Джарти), 60 - порушили норми професійної етики (зокрема Вікторія Кицюк, Олександр Білик, Галина Бондаренко), 15 суддів причетні до корупції або кримінальних правопорушень (зокрема, Павло Вовк, Алла Пригунова, Едуард Бовкун) та ще в 11 виявили причетність до порушення прав людини (зокрема, Олена Первушина, Наталія Неганова, Олена Хоменко).




Окрему увагу в ЧЕСНО. Фільтруй суд! приділили “суддям Майдану”, які виносили рішення проти активістів Революції Гідності. Таких у судах першої інстанції столиці досі працює 67, це майже 20% від усіх суддів Києва. При цьому 40% із них приховали ці факти у декларації доброчесності. Згідно аналізу ЧЕСНО, рішення проти Майдану виносили половина суддів Подільського районного суду, 40% суддів Шевченківського районного суду та понад чверть суддів Святошинського, Дніпровського та Деснянського районних судів. Одним із найвідоміших суддів Майдану у місті Києві є Богдан Санін, який заборонив проводити мітинги на Майдані Незалежності, Європейській площі, вулицях Банковій, Грушевського, Богомольця з 1 грудня 2013 року до 7 січня 2014 року.




Профайли про суддів кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! опублікувала на своєму сайті та передасть ВККС та ГРД для використання під час кваліфікаційного оцінювання суддів Києва.





Рух ЧЕСНО збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.



Немає коментарів: