суботу, 8 вересня 2012 р.

НА МИКОЛАЇВЩИНІ ЖУРНАЛІСТИ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ЧЕСНІ ТА ПРОЗОРІ ВИБОРИ

 Миколаївський прес-клуб спільно з Коледжем преси та телебачення і телеканалом ТАК-TV об’єднав зусилля журналістів, громадськості та політиків задля проведення чесних та прозорих виборів. Так, в Миколаєві стартував унікальний проект – спеціальні випуски Телевізійного прес-клубу з Глібом Головченко «Від вільної преси до відкритої політики. Парламентські вибори 2012». Спецвипуски програми відбуваються в рамках акції Миколаївського прес-клубу «Від вільної преси до відкритої політики. Парламентські вибори 2012» та за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Гліб Головченко, ведучий Телевізійного прес-клубу, голова Миколаївського прес-клубу: «Дуже важливо, щоб напередодні виборів виборці мали змогу отримати об’єктивну та неупереджену інформацію. Найкращий спосіб це зробити – посадити в студію представників різних політичних сил та розпочати дискусію щодо суспільно важливих питань. Таким чином глядачі можуть побачити, яку законодавчу діяльність планують провадити майбутні парламентарі та чи відповідає це вимогам самого виборця. Подібні спецвипуски Телевізійного прес-клубу ми робили напередодні Президентських виборів 2010 року та місцевих виборів 2010 року. Варто підкреслити, що тоді результати виборів повністю відображали активність політичних сил в участі в прес-клубі».

Вже традиційно Правлінням Миколаївського прес-клубу було погоджено 12 актуальних тем, по яким протягом вересня та жовтня щоп’ятниці відбуватимуться дискусії в прямому ефірі на телеканалі ТАК-TV. Адже завдання кожного парламентаря – представити та відстояти свою позицію в законотворчому процесі. Крім того, до участі в дискусіях будуть запрошені експерти згідно тематик, оскільки часто саме від участі експертів в розробці того чи іншого законопроекту залежить, чи буде він працювати, чи призведе він до розвитку країни, чи стане черговим ступором.

Перший спецвипуск «Телевізійного прес-клубу з Глібом Головченко» було присвячено особливостям виборів, адже останнього разу змішана система парламентських виборів була в 2002 році. Але під час дискусії більшість спікерів приділяло увагу питанню відкритості та прозорості нинішніх виборів парламентарів.

Микола Дзарданов, представник Комуністичної партії України: «Я маю можливість відстежувати вибори з 1983 року. І за радянської влади, і починаючи з 91 року при незалежній Україні, я скажу так: до 2000 року можна говорити про відкритість виборів. З 2000 року до сьогоднішніх днів якість, чесність, прозорість котяться до низу. Нажаль, цьому прияє і законодавство, і ті правлячі органи влади. І ми винні в тому, що дозволяємо приймати такі закони. Ну і ті вибори, які вже сьогодні почались, я думаю, що закон вже не на стільки демократичний».

Юрій Гранатуров, представник Партії Регіонів: «Закон про вибори прийнято. Закон про вибори схвалено Венеціанською комісією і враховано ті зауваження, які були. За закон про вибори голосували практично всі політичні сили, представлені в Парламенті. Він влаштовував різні політичні сили з різними поглядами, різними позиціями. Погрішності є в усіх законодавчих базах, в усіх країнах. Сьогодні найголовніше це те, що у нас є більш досконалий закон. Що в нас повернулася мажоритарна система. Що в нас конкретно кожен виборець бачить людину, яка голосує на певній території. І ми бачимо сьогодні, що в нас нормальний, який всі схвалили, процент по бар’єру, який необхідно перейти. Щоб не потрапляли туди невеликі партії з 5 осіб, у яких достатня кількість профінансовано коштів. Погрішності були, є і будуть. Одначе наша політична сила вступила до виборчої кампанії так, як і вступили всі і в будь якому випадку, як би там не було, треба дотримуватися чинного законодавства для того, щоб вільне волевиявлення людей було забезпечено. Ось на це ми направленні і намагатимемося це самі робити. Це робитимуть наші кандидати, це буде робити наша політична сила».

Олег Мудрак, представник ВО «Батьківщина»: «Стало модно під кожні вибори модифікувати, видозмінювати закони. Той симбіоз, який вже на сьогоднішній день отримали: 50% - політичні партії, 50 % - мажоритарщики і в тому числі самовисуванці. Має бути в усіх процесах певна логіка».

Рафаел Гороян, політична партія УДАР: «З приводу прозорості я б хотів сказати, що наша партія буде працювати в усіх напрямках і буде жорстко контролювати. Ми вважаємо, що ми вже бачимо перше порушення в роботі ЦВК стосовно Андрія Шевченка - людина не жила 5 років в країні і отримала посвідчення кандидата в народні депутати».

Євгенія Бондаренко. Політична партія «Руський блок»: «Якщо говорити, про Закон «Про вибори», то перше, що нашу партію в ньому не влаштовує - це введення високої грошової застави і виходить, що не всі партії можуть зібрати цю заставу. Закон обмежує частину партій, які можуть відстоювати інтереси народу, в тому плані, що цим партіям треба з кимось домовлятися, залучати до допомоги або бізнесменів, або заможних людей. Ми бачимо, що, нажаль, партії підштовхують до того, щоб вони підключалися до допомогою «сильних світу цього», а бізнесмени звичайно представлятимуть свої інтереси. І це перше, на що я б хотіла звернути увагу. І друге це те, що коли змінювали закон про вибори, то деякі документи були складені не коректно. Замість депутатської декларації з’явилася декларація по боротьбі з корупцією. Знову ж таки, там були деякі пункти не зрозумілі. Ми за ними мали повне право відсіювати людей. І третій момент, що нас не дуже влаштовує - це те, як проходить в принципі сам процес агітації».

Участь в Телевізійному прес-клубі взяли представники 6 політичних сил – Партія Регіонів, ВО «Батьківщина», Комінустична партія України, Політична партія УДАР, Політична партія Наша Україна та політична партія «Руський блок». Варто підкреслити, що з 22 політичних партій, що подали до ЦВК свої партійні списки, на території Миколаївської області вдалося знайти контакти лише 18, з них. Виходячи з результатів участі в прес-клубі, тільки 6 політичних партій мають спікерів, які можуть вести дискусії в ефірі телеканалу та доносити до виборців позицію своєї політичної сили.

З проблемою виявлення представників політичних партій на території Миколаївської області зіткнулися не тільки організатори Телевізійного прес-клубу, але й голови ОВК. Зокрема, Олена Симоненко, голова 127 ОВК, під час ефіру зазначила: «Я, як голова комісії, зіштовхнулася з тим, що до складу виборчої комісії ввійшли представники тих партій, які ми знайти не можемо... Це свідчить про те, що на території Миколаївської є партії маловідомі і не достатня кількість людей, яка має бути в окружній виборчій комісії. Це ж стосуватиметься і дільничних виборчих комісій. Тому це накладає певні труднощі, але я думаю, що мине деякий час і ці питання будуть вирішені. Ще однією особливістю являється те, що є люди, які взагалі ніколи не брали участі у виборчій кампанії. Це теж накладає відбиток. Тому потрібно готуватися політичним партіям. В нас проходитимуть вибори більш-менш організовано і чесно. Але хотілося б вірити, що представники усіх політичних партій будуть чесними, і комісії не доведеться багато працювати саме в плані з’ясування відносин між ними».


Немає коментарів: