неділя, 5 травня 2024 р.

Ватажок дворянства Херсонщини, що завіз до степу акацію


Кожного травня мешканці північного Причорномор'я мають насолоду від аромату цвітіння білої акації. Ми декілька раз вже писали про поміщика з Миколаївщини, графа Віктора Скаржинського, який 200 років тому ПЕРШИМ у своєму маєтку Трикрати висадив цю північноамериканську рослину (робінію). Вдячні нащадки було встановили йому в центральному міському парку Одеси пам'ятник, але потім біси його знесли. Настав час згадати лісовпорядника-аматора, який залишив на півдні диво урочище "Лабіринт" біля Вознесенська.

Незвичний ватажок дворянства Херсонщини

Колишній маєток графа Віктора Скаржинського, з урочищем Лабіринт та каньйоном із гранітними берегами – енергетична зона Миколаївщини. Тут розташований заповідник Гранітно-степове Побужжя, практично немає діяльності людини, яка руйнує екосистему. Де можна побачити первозданну природу та подивуватись силі духу та візіонерському генію лісовпорядника південного степу, ветерана війни 1812 року, ватажка Херсонського дворянства – Віктора Петровича Скаржинського. 

Ось що писав Скаржинський 200 років тому: "Мрію землю нашу розбудити... Посадити на посушливих чорноморських степах лісу, безводдя зросити, щоб життя пройшло недаремно..."

Скаржинський мріяв створити водоймища в посушливому степу, тому було вирішено розробити план іригаційних робіт. Це була ділянка лісу біля с. Трикрати, у півтисячі десятин. Оскільки залісена площа (110 десятин) була перетнута місцевість із різними перекидними - підвісними містками з одного берега річки Арбузинки на другий, урочище було названо "Лабіринт". На початку його існування воно використовувалося як парк. 


У комплексі з лісопосадками В. П. Скаржинський створив систему ставків. Їх понад 40. За період з 1825 р. по 1876 р. для захисту полів від ерозії та посушливого клімату, отримання деревини, В.Скаржинським було висаджено близько 1800 га лісових насаджень в урочищах Лабіринт, Рацинська дача, Василева Пасека існують і до сьогодні. Обидва вони охороняються законом, а з 1972 року одержали категорію державних заповідних урочищ.



Найбільша цінність урочища - старі могутні 120-200-літні дуби, їх більше 350. Масив ділиться на 3 частини, котрі непомітно переходять одна в одну.

Будинки родини Скаржинських дотепер прикрашають Одесу, то засновник роду був не тільки ботаніком ентузіастом, але й непоганим економом. Рахуйте самі!

Біла акація вважається відмінним медоносом.  Квітка виділяє нектар протягом 3-4 днів. У нектарі однієї квітки - до 2 мг цукру. Сильна бджолина сім'я може зібрати з одного дерева до 8 кг. меду. Акацієвий мед дуже світлий, прозорий, кристалізується дуже повільно. В Україні акація біла дає до 600-800 кг меду з одного гектара. 
Експериментував деревонасадник саме для отримання смачного меду,  на околицях села Трикрати було закладено ліс «Васильєва пасіка» та лісове диво «Лабіринт» з ялівцем та дубами, фруктовими деревами (200 сортів), виноградом та шовковицею.
Родзинкою цього місця був рукотворний ліс із північноамериканських акацій «Рацинська дача». У вдови графа залишилось від 250 до 300 г акацієвого лісу. Досьогодні це найбільша штучна посадка лісу з робіній в Україні...
Теперішні миколаївські бджолярі намагаються раніше вивезти власні бджолині родини до Рацинської дачі.
Спробуйте звідти мед - ніколи не забудете його смак!
В.Головченко.


Немає коментарів: