пʼятниця, 8 березня 2024 р.

Український бізнес стикається із браком робочої сили



У опитуванні щодо перспектив розвитку ділової активності у І кварталі 2024 року значно зросла кількість українських підприємств, що скаржаться на брак робочої сили.

Найбільша криза, очікувано, у секторі будівництва, де зріс обсяг замовлень через державні та приватні капітальні видатки на відновлення та реконструкцію. При цьому, багато працівників галузі було мобілізовано, а залучити іноземну робочу силу вкрай важко. Близько 30% будівельних фірм вже вважають дефіцит кадрів однією з найбільших проблем для нарощення діяльності.

Значно краще ситуація у сфері послуг, де активність відновлюється повільніше. У цьому секторі економіки брак робочої сили є однією з головних проблем для 15% підприємств.

Брак робочої сили вже відчувається навіть у сільському господарстві. Якщо протягом перших двох років повномасштабного вторгнення лише 3% підприємств вважали нестачу робочої сили однією із перешкод для нарощення діяльності, то вже у І кварталі 2024 це число зросло до 10%.

За два роки повномасштабного вторгнення українська економіка адаптувалися до роботи в умовах надзвичайної невизначеності. Підприємства починають нарощувати обсяги випуску, очікується початок контейнерних перевезень морськими портами.

Проте, брак робочої сили може стати суттєвою перешкодою для подальшого розвитку економіки. Попит на робочу силу зростає, натомість її пропозиція з кожним днем зменшується через мобілізацію.

Залучення іноземної робочої сили на час великої війни є доволі малоймовірним варіантом, відтак треба насамперед думати про збільшення продуктивності праці та зменшення рівня структурного безробіття, тобто безробіття, що викликано невідповідністю пропозиції робочої сили до наявного попиту.

Ми маємо з максимальною користю використовувати обмежений людський ресурс. Програми профорієнтації у школах, реформа вищої та професійно-технічної освіти, розвиток програм перекваліфікації - це все те, що потрібно прямо зараз.

@OstanniyCapitalist


Немає коментарів: