четвер, 8 лютого 2024 р.

Вплив штучного інтелекту на бізнес в Україні



Штучний інтелект зараз являється однією з головних тем для обговорення, його вплив на економіку, освіту та медицину дуже потужний. Згідно з даними з відкритих джерел, 97% користувачів мобільних телефонів використовують голосові помічники від ШІ, а відомі технологічні корпорації вже користуються його можливостями у своїй роботі. 
Який же вплив має штучний інтелект на бізнес саме в Україні? Та чи не зашкодять такі технології звичайним працівникам?
У 2023 році Projector AI Lab провів опитування, згідно з яким, кожен п’ятий український підприємець інтегрував штучний інтелект у роботу свого бізнесу, а більш ніж половина опитуваних хоч раз ним користувались. Що це значить: можливості ШІ активно використовуються задля полегшення умов праці молодими компаніями, адже він дає змогу створити і обробити аудіо та відео, створити зображення, написати відредагувати та перекласти тексти, та навіть аналізувати їх. Особливу увагу цьому «технологічному чуду» приділяють дизайнери, журналісти, маркетологи та інженери, тобто люди, чиї професії є одними з провідних в сучасному світі. Отже, штучний інтелект швидко проникає в бізнес сферу по всьому світу. Розглянемо цю ситуацію з обох сторін.

Чи зручно це для власників бізнесу? Однозначно так, працівники користуючись новими технологіями можуть швидко виконувати свою роботу та брати на себе більше навантаження, щобільше, бізнесмени можуть зекономити на певних посадах, переклавши певні завдання на ШІ, також такі технології не потребують заробітної платні. Питання залишаються лише в юридичній стороні, якщо штучний інтелект, маючи свій «мозок», вчинить якийсь злочин, то хто буде в цьому винен: роботодавець чи сам ШІ? А якщо і ШІ, то по якому закону його потрібно карати? Відповіді на ці питання поки не існує.

Як відносяться наймані працівники до штучного інтелекту? Коли у медіапросторі з’являється стаття з заголовком «штучний мозок замінить 40% робочих місць у світі…» це викликає шлейф обурень та відторгнень будь-яких технологій.  
Потрібно також враховувати що це система, яка періодично може давати збої, а тому людина в цьому плані, буде - надійнішим працівником. Дуже пощастить тим, хто зможе підлаштовувати можливості ШІ під свою роботу та перекласти половину своїх обов’язків на «технічний мозок», це дасть змогу делегувати частину рутини, та більше відпочивати. Також, чим вищими будуть професіональні вміння працівників, тим вище буде їх зарплатня.

Отже, вплив штучного інтелекту буде максимально позитивним на бізнес в Україні тільки в тому випадку, якщо ним не заміняти людей, а використовувати його можливості задля допомоги їм. Нам потрібні нові ідеї та можливості, ми повинні крокувати в ногу з часом, це і допомагає нам еволюціонувати. 
Штучний інтелект має як свої мінуси, так і плюси, але при цьому має й тисячі можливостей, які точно стануть кожному в нагоді.

Вікторія Білоус, студентка ОЮА.



Немає коментарів: