субота, 25 листопада 2023 р.

Путін планував вчинити в Україні новий Голодомор



В ці дні ми вшановуємо пам'ять жертв Голодомору і в контексті 90-ї річниці тих страшних подій геноциду українського народу, влаштованого за наказом з Кремля, хочемо сьогодні звернути увагу на важливу інформацію, яка перетинається з цією темою і темою російської агресії.

Путіну може загрожувати новий ордер від Міжнародного кримінального суду, цього разу у справі про воєнний злочин щодо масштабного вивезення українського зерна для штучного створення голоду в Україні. Про це 16 листопада написало британське видання Independent.

"Згідно з новими доказами, зібраними експертами міжнародної правозахисної юридичної компанії Global Rights Compliance, РФ активно готувалася до викрадення запасів зерна і голоду українського населення за кілька місяців до того, як Путін віддав наказ про вторгнення. Коли російські танки перетнули кордон 24 лютого 2022 року, вони навмисно націлилися в першу чергу на багаті на зерно райони та інфраструктуру виробництва продуктів харчування.

GRC виявила, що російський оборонний підрядник почав закуповувати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажі ще в грудні 2021 року, що свідчить про завчасне планування розграбування українських продовольчих ресурсів "у безпрецедентних масштабах.

Росія почала захоплювати українські фермерські господарства менш ніж за тиждень після вторгнення, а на піку вивозила з окупованих територій 12 000 тонн зерна на день...", - йдеться у великому звіті Global Rights Compliance.

"Докази "висококоординованого рівня попереднього планування" будуть надані Міжнародному кримінальному суду, і GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного судового переслідування Путіна за воєнний злочин голоду як методу ведення війни.

Катріона Мердок, партнер Global Rights Compliance, вважає, що "дуже ймовірно", що Росія буде визнана винною, і якщо так, то Путін може зіткнутися з ще одним ордером МКС на арешт, на додаток до виданого в березні цього року за незаконну депортацію дітей з окупованих українських територій.

Росія не лише застосувала багатосторонній підхід, взявши в облогу цивільне населення, руйнуючи критично важливу інфраструктуру, але й заздалегідь спланувала захоплення та розграбування сільськогосподарської продукції в рамках підступного плану. Москва спровокувала глобальну продовольчу кризу і атакувала сільськогосподарський сектор України, використовуючи це як тактику ведення війни", - йдеться у статті Independent.

***

Наразі Росія продовжує на окупованих територіях півдня України проводити окупаційну політику розграбування фермерських господарств. Все це вкладається у концепцію, яку дослідили міжнародні правозахисники.



Немає коментарів: