субота, 15 квітня 2023 р.

В Україні відкрили перший біометановий завод

 


Вчора в мене була можливість зазирнути у майбутню українську енергетику – перший у країні біометановий комплекс. Українська компанія «Галс Агро» тепер може постачати до газорозподільної мережі 300 кубометрів хімічного аналога «природного газу» – біометану. Це 7200 кубометрів на добу та 2 628 000 на рік. Написав відомий український промоутер альтернативної енергетики Андрій Зінченко.

На відміну від природного газу, біометан виробляється із сільськогосподарської сировини, в основному з відходів рослинництва та тваринництва. А у циклі його виробництва утворюються органічні добрива, необхідні для родючості ґрунту.



Чому такий важливий перший в Україні біометановий завод? Причин кілька:


1. Це наочно демонструє, що український приватний бізнес може виробляти замінник газу з того, що вирощено на наших полях. Без держпідтримки, дотацій та під час війни (!!!).


2. Енергетична незалежність України може спиратися не лише на видобуток, а й на переробку сільськогосподарських відходів. За різними оцінками, країна може виробляти 10-20 млрд. кубометрів біометану на рік. Для довідки – 2021 року Україна спожила близько 27 млрд кубометрів.


3. Український біометан очікується на європейських ринках. Трейдери та компанії ЄС готові платити хорошу премію. І це найкращий спосіб інтеграції енергетичних ринків України та ЄС – коли є зацікавлені покупці та продавці з обох боків.


4. Біометан – нова приватна енергетика. На відміну від переважної більшості енергетичних галузей України, вона не побудована за радянською спадщиною, а від початку фінансується приватним бізнесом. І створює нові бізнес-моделі та можливості для українських аграрних компаній та фермерів. Український фермер стане основою нашої енергетичної незалежності.


5. Біометан вже сумісний із усім обладнанням, призначеним для «природного газу». Це комерційно доступна технологія, добре протестована та сертифікована.



6. Біометан є відновлюваним газом, він відноситься до відновлюваних джерел енергії та повністю відповідає всім екологічним вимогам ЄС. Це не тільки «добре мати» - це важливо для компаній, які в майбутньому експортуватимуть свою продукцію до ЄС та зіткнуться із CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)


Сам біометановий комплекс невибагливий з візуальної точки зору. Тут ви побачите реактори на біометані, різні ємності для змішування, безліч труб, великі газові двигуни у морських контейнерах. І невеликий сірий контейнер із логотипом Bright Biomethane на боці, у якому біогаз фільтрується до стану, коли його можна закачати у існуючу газову мережу. Але це справді майбутнє української енергетики, в яке українські фермери, технологи та їхні підрядники з усього світу вклали величезні обсяги професіоналізму та кохання. І проект справді проривний – показує шлях для інших.


Тепер м'яч на боці уряду. Державі потрібно хоча б дозволити експорт біометану. Це буде один із найпотужніших кроків на шляху інтеграції енергетичного сектору України до ЄС.



Немає коментарів: