субота, 28 січня 2023 р.

Як "кріт" ФБР впливав на вибори президента США. Версія Т.Снайдера




23 січня ми дізналися, що колишнього спеціального агента ФБР Чарльза Макгонігала заарештували за звинуваченням у отриманні грошей для обслуговування іноземних інтересів. Одне з звинувачень полягає в тому, що в 2017 році він взяв 225 000 доларів від іноземного актора, коли відповідав за контррозвідку в офісі ФБР у Нью-Йорку. Інше звинувачення полягає в тому, що Макгонігал брала гроші від російського олігарха Олега Дерипаски, який потрапив під санкції, після того, як Макгонігал пішла на пенсію з ФБР у 2018 році. Дерипаска, дуже багатий алюмінієвий магнат, близький до Кремля, "Улюблений промисловець Путіна", був фігурантом російської операції впливу, яку Макгонігал розслідував у 2016 році. Дерипаска перебуває під американськими санкціями з 2018 року. Дерипаска також є колишнім роботодавцем і кредитором керівника кампанії Трампа в 2016 році Пола Манафорта.

У звітах про це поки що, здається, не вистачає більших наслідків. Одна з них полягає в тому, що історична позиція Трампа виглядає набагато туманною. У 2016 році керівник передвиборчої кампанії Трампа (Манафорт) був колишнім співробітником російського олігарха (Дерипаски) і був винен гроші цьому ж російському олігарху. І спеціальний агент ФБР (Макгонігал), якому було доручено розслідувати зв’язки кампанії Трампа з Росією, тоді взявся за роботу (згідно з обвинувачення) для того самого російського олігарха (Дерипаска). Очевидно, це дуже погано для Трампа особисто. Але це також дуже погано для ФБР Нью-Йорка, для ФБР загалом і для Сполучених Штатів Америки.

Інша – ми повинні переглянути російську операція впливу від імені Трампа в 2016 році, і дивно слабка відповідь Америки. Мета Москви полягала в тому, щоб зрушити уми та інституції так, щоб Гілларі Клінтон програла, а Дональд Трамп переміг. Нам би хотілося думати, що будь-який спеціальний агент ФБР чинив би опір, протидіяв би чи принаймні мав імунітет до такої операції. Тепер ми достовірно поінформовані, що довірений актор ФБР, який відповідав саме за подібні операції, був корумпованим. І знову ж таки, справа не лише в конкретній людині. Якщо хтось такий важливий, як Макгонігал, міг брати гроші в іноземців, працюючи в ФБР Нью-Йорка, а потім піти працювати на російського олігарха, оборудки якого він колись розслідував, що перебуває під санкціями, то на кону - офіс ФБР в Нью-Йорку. Більша проблема полягає в стані наших національних дискусій про політику та чесноти нашого виборчого процесу.

Особисто для мене арешт Макгоніґал викликав тривожні спогади. У 2016 році Макгонігал відповідала за кіберрозвідку ФБР і був відповідальним від контррозвідки в офісі ФБР в Нью-Йорку. Того квітня “спливла” історія зв'язку кампанії Трампа з режимом Путіна на основі російських відкритих джерел. Тоді майже ніхто не хотів серйозно сприймати цей зв’язок. Американські журналісти хотіли отримати американське джерело, але люди, які пережили подібні російські операції, були в Росії, Україні чи Естонії. Занадто мало людей сприймали Трампа серйозно; занадто мало людей серйозно сприймали Росію; занадто мало людей сприймали кібервплив. Проте було також особливе, настирливе занепокоєння, що моя власна країна виявилася не лише неготовою, а й чимось гіршим. Я чув натяки на що щось дивне в офісі ФБР у Нью-Йорку. На той час це не було секретом. Для цього не потрібно було бути близьким щоб побачити цей дрейф. І враховуючи, що ФБР Нью-Йорка було офісом, який займався кіберконтррозвідкою, це викликало занепокоєння.








.

Причина, про яку я думав альянс Трампа і Путіна ще в 2016 році була закономірністі, яку я помітив у Східній Європі, яка є моїм фахом. У період з 2010 по 2013 рік Росія намагалася контролювати Україну, використовуючи ті ж методи, що були продемонстровані в 2016 році під час її операції впливу в Сполучених Штатах: соціальні медіа, гроші та податливий кандидат на пост глави держави. Коли це не вдалося, Росія вторглася в Україну під прикриттям кількох дуже успішних операцій впливу. (Якщо ви виявите, що не пам’ятаєте Російське вторгнення в Україну в 2014 році, дуже ймовірно, тому що ви потрапили в піну російської пропаганди, яка поширюється через Інтернет і спрямована на вразливі місця). Успіх цієї пропаганди спонукав Росію втрутитися в Сполучені Штати, використовуючи ті самі методи та установи. Така або подібна операція явно проходила в США у 2016 році.

Для України було очевидно, що Росія підтримує Трампа так само, як вона свого часу підтримувала президента Віктора Януковича, сподіваючись на м’який контроль. Трамп і Янукович були подібні фігури: нігіліст, продажний, прагне влади, щоб заробити або захистити гроші. Це зробило їх дуже вразливими партнерами Путіна. І головний радник у них був один: американський політичний консультант Пол Манафорт. Російський м’який контроль над Трампом не вимагав нескінченних особистих зустрічей між двома керівниками. Це просто потребувало взаєморозуміння, яке дуже демонструвалося під час президентства Трампа: згадайте зустріч між Путіним і Трампом у Гельсінкі в 2018 році, коли американський президент сказав, що він довіряє російському, а російський президент сказав, що підтримав американського як кандидата. Визнання взаємних боргів було очевидним ще в 2016 році: російські ЗМІ обговорили Трампа, а Трамп – Путіна.

Під час президентської кампанії Трампа в 2016 році зближення Трампа і Путіна могло відбуватися через посередників. Явним посередником був Пол Манафорт: спочатку він працював на російського олігарха Дерипаску як консультант, щоб навчити Кремль, як впливати на американців. Потім він працював на російську людину в Україні Януковича, допомагаючи йому бути обраним. Нарешті Манафорт працював на Трампа в тій самій якості. Ви, напевно, пам’ятаєте зв’язки Манафорта з Росією, про які розкрила преса в 2016 році. Він (а також Джаред Кушнер і Дональд Трамп-молодший) зустрічалися з росіянами в червні 2016 року в Trump Tower. Манафорт був змушений піти у відставку з посади керівника кампанії Трампа того серпня після того, як стало відомо, що він отримав 12,7 мільйона доларів готівкою, коли працював з Януковичем, і не повідомив про це.

До 2016 року, коли він був керівником кампанії Трампа, Манафорт був винен Дерипасці мільйони доларів. Наприкінці своєї політичної співпраці вони уклали туманну інвестицію, наприкінці якої Дерипаска переслідував Манафорта в суді. Манафорт визнав борг перед Дерипаскою в тому сенсі, що він ставився до своєї роботи на Трампа як до способу розплатитися. Як керівник кампанії Трампа і як боржник Дерипаски, Манафорт написав Дерипасці «приватні брифінги» щодо кампанії Трампа. Через посередника Манафорт надіслав росіянам дані кампанії Трампа, включно з даними опитувань про американців, які були б корисні для операцій впливу. Манафорта попросили повідомити Трампу російський план поділу України. Манафорт сподівався відплатити Дерипасці в іншій валюті, а не грошима – за словами самого Манафорта, «отримати цілий».

Повернемось назад до 2016 року, пам’ятаючи про російську модель пошуку м’якого контролю, нагадуючи те, що ми знаємо зараз, давайте переглянемо, як ФБР ставилося до зв’язків Трампа та Путіна того року. Після того, як Трамп став президентом, він та деякі інші республіканці заявили, що ФБР переграло, проводячи будь-яке розслідування. Тепер, коли Макгонігал заарештували, Трамп заявив, що це якось допомагає його справі. Здоровий глузд говорить про протилежне. Людина, яка мала розслідувати підтримку Трампа Росією, потім взяла гроші в російського олігарха, близького до Путіна, який на той час був усунутий від кампанії Трампа? Це зовсім не те сузір'я, яке підтверджує версію подій Трампа. Якщо спецагент ФБР (Макгонігал), який розслідував зв’язки Трампа з Росією, перебував на зарплаті російського олігарха (Дерипаски), якому керівник передвиборчої кампанії Трампа (Манафорт) був винен мільйони доларів і надавав інформацію, це не виглядає добре для Трампа. Це виглядає огидно — але не лише для Трампа.

Енн Епплбаум один раз поставила питання правильно: чому ФБР не розслідувало зв’язки Трампа з Путіним набагато раніше? Оглядаючись назад, здається, що розслідування ФБР кампанії Трампа та його російських зв’язків у 2016 році було не тільки запізнілим, але й дивно заниженим. Відомий як «ураган перехресного вогню», він визначив питання російського впливу вузько, як питання особистого контакту між представниками кампанії Трампа та росіянами. Тим часом, коли це розслідування тривало, Росія перебувала в центрі великої кампанії в соціальних мережах, яка, за словами провідного дослідника президентських комунікацій, дозволила Трампу бути обраним. І ця більша кампанія впливу не була розслідувана ФБР, не кажучи вже про протидію.

У всякому разі, це схоже на нью-йоркський офіс ФБР, свідомо чи мимоволі штовхнув у тому ж напрямку ніж протистояв протрампівській операції впливу Росії. Як, безсумнівно, усі пам’ятають, Росія мала можливість фішингувати електронні листи від інституцій та людей, які оточували Клінтон, і використовувала деякі з них, поза контекстом, для створення шкідливих вигаданих оповідань про неї. Водночас було занепокоєння щодо використання Клінтон приватного сервера електронної пошти. У масовій свідомості ці дві проблеми злилися разом за допомогою Трампа. Трамп попросив росіян зламати електронну пошту Клінтон, що вони відразу спробували це зробити. Ніщо в електронних листах Х. Клінтон не викликало інтересу. ФБР закрило розслідування в липні 2016 року, заявивши, що немає підстав для висунення кримінальних звинувачень проти Клінтон.

Потім, як не дивно, 28 жовтня 2016 року, лише за десять днів до виборів, директор ФБР Джеймс Комі оголосив, що розслідування електронних листів Клінтон було відновлено. Це викликало величезну шумиху, яка (як показали опитування) зашкодила Клінтон і допомогла Трампу. Розслідування було закрито лише через вісім днів, 6 листопада, без звинувачень проти Клінтон. Але це було лише за два дні до виборів, і шкоди було завдано. Наскільки я пам’ятаю, у люті останні сорока восьми годин ніхто не помітив другої заяви Комі, яка закрила розслідування та звільнила Клінтон. У той час я проводив агітацію, і люди, з якими я спілкувався, все ще були в захваті від електронних листів. Навіщо ФБР оприлюднювати розслідування гострої проблеми щодо кандидата в президенти прямо перед виборами? Тепер виявляється, що Комі зробив публічну заяву через незаконний вид тиску від спеціальних агентів нью-йоркського офісу ФБР. Комі вірив у це вони вели розслідування, якщо він про це не оголосив.

Перебуваючи на посаді, Трамп знав, що Росія працювала над його обранням, але рівень провини був настільки високий, що він міг захистити себе, сказавши, що він особисто не вступив у змову. Звіт Мюллера, в який я все ще не вірю, що багато людей насправді читали, продемонстрував, що існувала багатовимірна кампанія російського впливу від імені Трампа. Адміністрація Трампа заперечила, стверджуючи, що немає доказів того, що Трамп особисто контактував з Путіним особисто. Цей захист, безумовно, вводив в оману; але він був доступний частково через вузький обсяг розслідувань ФБР у 2016 році.

Чесно кажучи, ФБР разом із Службою внутрішньої безпеки досліджував кібервплив. Але це було після виборів, коли це не мало значення; а в звіті кібервтручання було визначено вузько, обмежуючись фішингом і зломом систем. Це важливі питання, але вони не були головними. Що таке фішинг і злам систем включно, а головним питанням була кампанія в соціальних мережах яка використовувала емоції, включно з мізогінією, для мобілізації та демобілізації виборців.

Росія використовувала необроблені електронні листи в конкретних операціях від імені Трампа, наприклад, рятуючи його від скандалу з касетами Access Hollywood. Відразу після того, як з'ясувалося, що Трамп виступає за сексуальне насильство, Росія оприлюднила вигаданий скандал, який пов'язує Клінтон із жорстоким поводженням з дітьми. Це дозволило послідовникам Трампа повірити, що що б він не робив, вона була гіршою; і скандал притупили. Це на межі неймовірного, що Макгонігал не знала про кампанію впливу Росії в 2016 році від імені Трампа. Він знав гравців, тепер він, як стверджується, працював на одного з них. Навіть Я був у курсі кампанії впливу Росії 2016 року. Це стало однією з тем моєї книги Дорога до несвободи, який я закінчив наступного року.

Російська кампанія впливу була проблемою для американської контррозвідки. Варто зупинитися, щоб зрозуміти чому, оскільки це допомагає нам побачити центральну роль Макгонігал і значення цього скандалу. Інтелект – це спроба зрозуміти. Контррозвідка полягає в тому, щоб ускладнити це іншим. Відгалуженням від контррозвідки є більш екзотичні операції, спрямовані на те, щоб змусити ворога не тільки неправильно зрозуміти ситуацію, але й діяти на основі непорозумінь проти власних інтересів противника. Такі операції, які вже більше століття є російським (або радянським) фахом, називаються «провокаціями», або «активними заходами», або «маскуванням». Завдання контррозвідки – зрозуміти активні заходи та не допустити їх дії. Операція російського впливу від імені Трампа була активним заходом що Сполученим Штатам не вдалося зупинити. Кібернетичний елемент, використання соціальних медіа, — це те, про що особисто Макгонігал, з його минулим і на своїй посаді, мав би повідомити всім. У 2016 році Макгонігал була керівником відділу координації кіберрозвідки ФБР. Того жовтня він був відповідальним за відділ контррозвідки нью-йоркського офісу ФБР.

І саме тоді, у жовтні 2016 року, ситуація почала виходити з-під контролю. Наприкінці президентської кампанії було два моменти, які вирішували справу для Дональда Трампа. Перший – коли росіянин врятував його від скандалу Access Hollywood (7 жовтня). Другим було публічне оголошення директора ФБР Джеймса Комі про те, що він відновлює розслідування електронних листів Гілларі Клінтон (28 жовтня). Причина, по якій Комі зробив таку публічну заяву в той надзвичайно делікатний час, за десять днів до виборів, полягала не в тому, що він вірив, що громадськість повинна знати про це, і не в тому, що ця справа мала серйозні наслідки. На його думку, він вважав, що офіс ФБР у Нью-Йорку все одно збирається оприлюднити інформацію. Рудольф Джуліані, очевидно, вже був бенефіціаром витоків; стверджував, що заздалегідь знає, що він дзвонив"сюрприз" це допомогло б Дональду Трампу, а саме публічне оголошення Комі про розслідування електронної пошти.

Тоді виглядало, що Комі “зіграли” люди з ФБР Нью-Йорка, які хотіли перемоги Трампа. Тепер Комі підтвердив це, хоча його вибір слів може бути іншим. І тоді я справді задавався питанням, чи грали тих спеціальних агентів у Нью-Йорку, у свою чергу. Це було не секрет на той час що спецагенти ФБР у Нью-Йорку не любили Гілларі Клінтон. Оприлюднення емоційних зобов’язань означає бажання експлуатувати. Для людей, які працюють у контррозвідці, це особливо нерозумно. Природа роботи в контррозвідці така, що якщо ти не дуже хороший, то потрапляєш у вир чужої активної дії. Хтось інший скористається вашою відомою вразливістю – можливо, вашою мізогінією, або вашою ненавистю до певної жінки-політика, або вашою абсолютно невиправданою вірою в те, що чоловік-політик є патріотичним месією, – і змусить вас зробити щось, що здається вам власним рішення.

Тепер, коли ми отримали інформацію про те, що головна фігура в нью-йоркському офісі ФБР була готова брати гроші від іноземних акторів під час роботи, цей напрямок аналізу потребує певного перегляду. Об’єктивно ФБР Нью-Йорка діяло узгоджено з Росією, ігноруючи або вузько визначаючи дії Росії, і допомагало завдати Клінтон удару один-два рази у жовтні, яки, швидше за все, врятували Трампа. Коли люди діють в інтересах іноземної держави, іноді це відбувається за гроші, іноді це відбувається тому, що іноземна держава щось про них знає, іноді це робиться заради ідеалів, а іноді це відбувається без жодних свідомих мотивів - через те, що хтось думає оскільки власні мотиви були підготовлені, маніпулювали та спрямовували. Здається цілком можливим – я висуваю це як гіпотезу, яку розумні люди розглянуть – що деяка суміш цих факторів діяла у ФБР Нью-Йорка в 2016 році.

Усі ці фрагменти недавньої історії так чи інакше повинні бути пов’язані разом, і свіже та шокуюче викриття арешту Макгоніґел — це шанс для нас спробувати зрозуміти, як це зробити. Знову ж таки, якщо ці твердження правдиві, незабаром вони будуть оточені іншими досі невідомими фактами, які повинні спонукати нас розглядати проблему доброчесності виборів у загальному плані. На даний момент непрямі докази свідчать про те, що ми розглядаємо можливість того, що звітна робота ФБР у 2016 році, яка призвела до оформлення питання, яке було б зручно для Трампа та Росії, могла мати якесь відношення до факту (згідно з звинувачення), яким був один із його головних агентів готовий взяти гроші від іноземних акторів під час роботи. У зв'язку з витоками від ФБР Нью-Йорка наприкінці кампанії 2016 року, яка мала очевидний ефект — завдала шкоди Клінтон і допомогла Трампу, арешт Макгонігал також вимагає ширшого перегляду масштабу катастрофи 2016 року. Наскільки ФБР Нью-Йорка, свідомо чи мимоволі, було залучено в російські активні заходи?

Звинувачення не доведені. Якщо так, то було б трохи дивно, якби два злочини, у яких зараз звинувачують Макгонігал, були окремими подіями. Очевидно, є певна небезпека бачити їх таким чином і залишати минуле минулим. Адвокат США, який представляв справу, сказав, що Макгонігал «мал знати краще»; це те, що говорять, коли у дитини болить живіт після того, як вона з’їла занадто багато солодкої вати на окружному ярмарку; це навряд чи відповідає серйозності ситуації.

Нездатність зрозуміти російську загрозу в 2010-х була прелюдією до нерозуміння російської загрози в 2020-х. І сьогодні американці, які підтримують Росію в її жорстокій війні, як правило, є членами родини Трампа або людьми, тісно пов’язаними з Трампом, як-от Джуліані. Люди, які тоді допомагали Трампу, зараз беруть участь у війні проти України. Вважайте одним із головних архітекторів російської кампанії на підтримку Трампа в 2016 році Євгенія Пригожин. У 2016 році займав відповідну посаду керівника Агентства інтернет-досліджень; це були ті самі люди, які (наприклад) допомогли поширити історію про Клінтон, яка врятувала Трампа від скандалу Access Hollywood. Без Агентства інтернет-досліджень, яке прикривало його спину, Трампу було б набагато важче на виборах 2016 року. Сьогодні, під час війни в Україні, Пригожин більше відомий як власник ЧВК Вагнера, посилаючи десятки тисяч російських полонених на вбивство і смерть.

Наслідки арешту йдуть далі. Макгонігал мав авторитет у делікатних розслідуваннях, де особливе занепокоєння полягало в тому, що американець видав інших американців іноземним урядам. Розгадування того, що це означає, вимагатиме від Сполучених Штатів занепокоєння, яке виходить за межі партійної лояльності. На жаль, деякі ключові політичні фігури, схоже, реагують на новини в протилежному дусі: придушуючи минуле, тим самим дестабілізуючи майбутнє. Одразу після того, як історія про Макгонігал вибухнула, спікер Палати представників Кевін Маккарті катапультував Адама Шиффа від комітету з розвідки Палати представників, демонструючи грандіозну байдужість до національної безпеки. Ветеран цього комітету Шифф знайшов час, щоб дізнатися про Росію. Гротескно виключати його в цей конкретний момент, у розпал війни та на початку шпигунського скандалу.

Недавній крок Маккарті проти Шиффа також, на жаль, нагадує 2016 рік. Як і я, у спікера Палати представників Кевіна Маккарті тоді було відчуття, що з Трампом і Росією щось не так. У червні він висловив думку, що Дональд Трамп є республіканцем, який, найімовірніше, бере гроші від Володимира Путіна. Це продемонструвало тонкий політичний інстинкт, який, на жаль, не зрівнявся з будь-яким етичним дотриманням. Маккарті не поділився своїми підозрами зі своїми виборцями і не зробив нічого, щоб виконати його. Про це він сказав у розмові з іншіми членами республіканської палати, які не заперечували з ним і, очевидно, прийшли до висновку, що ризик збентеження їхньої партії є важливішим, ніж американська національна безпека. Республіканці в Сенаті, на жаль, дотримувалися подібної точки зору. Вони навмисно маргіналізували розслідування ЦРУ, яке стосувалося російської кампанії впливу на Трампа. У вересні 2016 року Мітч Макконнелл дав зрозуміти адміністрації Обами, що висновки ЦРУ будуть розглядатися як політичні, якщо вони будуть обговорюватися публічно. Адміністрація Обами піддалася цьому тиску.

Російська операція з обрання Трампа в 2016 році була реальною. Ми все ще живемо під привидом 2016 року, і ми ближче до початку процесу або дізнаємось про нього, ніж до кінця. Заперечення того, що це відбулося, або діяння так, ніби цього не відбулося, робить Сполучені Штати вразливими для операцій російського впливу, які все ще тривають і іноді організовані тими самими людьми. Про 2016 рік легко забути, а людині цього хочеться. Але демократія полягає в тому, щоб вчитися на помилках, і цей арешт чітко показує, що нам ще багато чому потрібно навчитися.

Тімоті Снайдер.

26 січня 2023 р


Немає коментарів: