неділя, 4 грудня 2022 р.

Популярність бізнесу на енергетичному обладнанні




Благослови, Боже, бариг, які везуть в Україну генератори, акумулятори, інвертори і сонячні панелі та інше енергетичне обладнання.
Так, Ви правильно зрозуміли і я прекрасно розумію, що пишу. Ці люди і компанії допомагають нам вистояти в умовах, коли росіяни руйнують нашу енергетичну інфраструктуру. В тому числі й ті, хто віддають в оренду цілим жилим масивам 400 кВт генерартори, електроенергія з яких коштує 20 грн за квт*год. Електроенергія за 20 гривень - це краще ніж її відсутність з причини того, що псевдо-державники вважають, що електроенергія має коштувати стільки як вони скажуть.

Зараз наш ринок - преміальний для продавців енергетичного обладнання. І саме завдяки цьому воно продовжує надходити на наш ринок. І саме завдяки цьому через деякий час воно почне дешевшати.

Той, хто закликає до державного регулювання цін на генератори і обурюється підступними баригами, що збільшили ціни на обладнання, здається вже встиг забути уроки паливної кризи зразка початку цього етапу війни Росії проти України. Щойно наш ринок автомобільного палива став преміальним порівняно із європейським і на ньому можна було заробити більше - він став привабливішим і на нього прийшли нові постачальники. Потенційний зарібок став переконливим аргументом для постачання на ризикований ринок. До речі, окрема подяка баригам, які продавали дизель по 68 грн за літр у момент, коли його не було зовсім через те, що держава вирішила встановити занижені ціни. Без них зупинилися б автівки багатьох громадян компаній і волонтерів. Так, деякі волонтери заправлялись і таких бариг і дякували їм за таку можливість.

Я аж ніяк не хочу платити за обладнання більше ніж воно коштує. Мій новий інвертор, акумулятор і сонячні панелі обходяться відчутних грошей. Але завдяки баригам я можу їх купити і привезти в Україну.

Державним діячам, які обурюються тим, що хтось більше заробляє на обладнанні варто нагадати:

1) Маржа бізнесу - то не їх справа. Там де псевдо-державники її встановлюють вмирає конкуренція і панують монополії
2) Замість нарікати на поганих бариг можете, наприклад, зробити так, щоб митниця нормально пропускала те ж саме енергетичне обладнання
3) Держава могла б підтримати роботу, наприклад, вітчизняних підприємств, що виробляють когенераційне обладнання, яке дуже актуальне в нашій енергетичній ситуації. Я про "Первомайськлизельмаш", який виробояє 500 кВт когенераційні модулі. Наприклад.
4) Держава могла б припинити ідіотські переслідування людей, за те, що вони продають електроенергію з своїх генераторів іншим людям. Даруйте, але оскільки ринок електроенерії, у якому повністю домінує держава, не може забезпечити електроенергією громадян - треба дозволити це зробити підприємцям. А не підтримувати застарілі монопольні правила. Те, що немає законного способу продавати одне одному електроенергію - це регуляторний провал.
5) Держава могла б припинити штрафувати тих, у кого є бочка з пальним, бо на бочку з пальним (!!!) в Україні треба оформлювати ліцензію (!!!). Даруйте, але це ідіотизм. Якщо раніше цей схематоз використовувався щоб вибивати хабарі з фермерів, то зараз деякі чиновники замріялись про те, щоб чмирити більшу кількістю людей.
6) Держава могла б перестати зарегульовувати в усмерть встановлення газових генераторів. Які працюють з меншою кількістю викидів і можуть використовувти існуючі мережі та є добрим рішенням для бізнесу.

Тож треба подякувати підприємцям, які дозволяють нам отримувати електроенергію. Навіть якщо все державне регулювання спрямоване на розгодовування монополістів і захист їх від конкуренції.

Андрій Зінченко


Немає коментарів: