понеділок, 18 липня 2022 р.

Корупцію в США навколо ліків розвели наші люди

 


Тільки дійшов до минулорічного міні-серіалу "Ломка". Автор проєкту — актор, сценарист, режисер і продюсер Денні Стронг, який написав сценарій серіалу за книжкою «Дурман: дилери, лікарі і фармацевтична компанія, які узалежнили Америку» американської журналістки та письменниці Бет Макі. Книжка вийшла 2018 року, й авторка також долучилася до виробництва серіалу — стала співавторкою сценарію та виконавчою продюсеркою кількох серій. Два перших епізоди «Ломки» зняв відомий режисер Баррі Левінсон, два останніх — сам Денні Стронг, режисери інших — Майкл Куеста та Патріція Рігген.

Це, так би мовити офіційна інформація про серіал. Треба згадати - дуже реалістичну гру Майкла Кітона. Доктор - наркоман в нього вийшов напрочуд точно. Наркоші у серіалі про "глибину" Америку дуже схожі на миколаївських з Лісков чи "Сухого" початку 90-х. Ті самі звички, біль родин, батьків.

Як це знайомо!

Але ... тут автори винуватять ненажерливу родину Саклерів, що випускають опіатні препарати від болю, створюючи цілу армію наркоманів. Ця єврейська родина з Галичини приїхала в США на початку минулого сторіччя. З ними борються прокурори-христіане. А що в нас?



Наркомани у більшості породження заборон та органіки. Але та сама корупція ніби для подалання. Різниця - в нас досі не хочуть декріміналізувати легкі рослинні наркотики, а в США під впливом громадськості суттєво обмежені обіг рецептурних "важких" наркопрепаратів. Плюс фармкомпанії ще штрафи сплатили.

Мабуть, в Україні слід очікувати появу громадського руху за права наркоманів, проти свавілля каральної системи, яка ніяк не впливає на зниження пропозиції наркотиків на вулицях. Раджу серіал "Ломка" подивитись.

С.Лиманов.




Немає коментарів: