середу, 6 липня 2022 р.

Одеса має позбутись імперських маркерів



Відомий одеський історик Тарас Гончарук зібрав небайдужих на лекцію про "Імперські маркери в пам'ятниках і топоніміці Одеси: як у нас вшановано пам'ять про російських царів військових злочинців та ідеологів-мракобісів».

В місті поширюється дискусія щодо виконання закону про позбавлення міст України назв, пов'язаних з агресивною країною. Важливо не плутати з законом про декомунізацію від 2015. Топонімічна комісія міськрада свої пропозиції вже зробила, але їх якість свідомих українських патріотів навряд задовольнила. Схоже на знущання, коли Камышову вулицю пропонується тепер звати КамИшову, хоча є Очеретяна. 

Тому доктор історичних наук запросив всіх зібравшихся в обласній бібліотеці ім.Грушевського й онлайн знайти аргументи на користь залишення на мапі міст імен російських імператорів: Олександра та Катерини...

Ці монархи дійсно дуже "штучно" притягнути за вуха в історіографії Одеси. Ще менше "пов'язані" з Південою Пальмірою генералісимус Суворов. Але його в сучасній топоніміки забагато. В одноїменом адмін районі встановлено навіть копію пам'ятника з Ізмаїла.

До речі, цариця Катерина на однойменній площі в центрі міста відносно нещодавно "захаращено" сумнівним монументом власності сумнівного підприємця, втіклого до Росії після Майдану 14.

І всі згадки російської імперії, навіть як цей пам'ятник с фаворитами, що створені за часи незалежності України мали на меті змалювати глибоку спорідненість з Одесою. А в той самий час українських культурних та політичних діячів, яки значно більше зробили для міста, чи впливали на його долю геть не згадується. Чому пушкінська вулиця названа в центрі міста, а Корольова на відшибу?

І що робить Олександрівському стовп в парку Шевченко?

Багато топонімів не мають слушного відношення саме до Одеси. Тому дискусія по назвах вулиць має відбуватись в різних прошарках суспільства. Характер теперішніх депутатів міськради, яким голосувати за зміни назв, свідчить що конформізм з пропозиціями виконкому та голови буде повним. Тому містянам в котре треба сконцентруватись на формуванні проукраїнської топоніміки. Без толерування імперських міфів, та байок. Чи ви гадаєте що де Рібас був не безпринципним корсаром, а вчителем балету?!

Досить "захищати" ім'я  Миколаївського піарника африканського походження. Чому не Шекспірівська?

С.Лиманов.



Немає коментарів: