неділю, 3 липня 2022 р.

Кругова економіка що допоможе перемогти




Ще не закінчена війна з агресивною росією, а в Одесі представники академічного сектору зібрались з іншими стейкхолдерами на інформаційну сесію, щоб сприяти становленню циркулярної, або кругової економіки. Амбітне завдання, враховане в цілях тисячоліття спонукає міста та регіони України до ощадливості. Комунальний грантовий офіс “Одеса 5Т” став своєрідним організатором проекту.

Головне просвітницьке завдання: як навчиться виробляти додану вартість від повторного використання ресурсів, без додавання нової енергії. Для цього у суспільстві має бути достатньо екосвідомих громадян. Серед менеджерів, депутатів, та вчителів. Проєкт був запущений ще до війни, тому вкрай важливо актуалізувати та поширити позитивний досвід, який напрацьовано. В першу чергу в законотворчій царині та роботі з молоддю.

Завдяки, тому що в Чорноморському басейні країни просунулись вже в напрямку створення циркулярного підходу до економіки, одеситам було з ким створювати міжнародні партнерства. На часі вибудова партнерств в Україні між екологами, підприємцями та академічними колами. Всі гаряче підтримали нове законодавство про сміття, що забруднювач завжди має відшкодовувати шкоду екології. Але в країні досі переробляється лише 3% відходів життєдіяльності. Тому цілком реальним є виховне завдання проекту: сприяти появі екосвідомих в громадах всієї області. Деякі зсуви з'явились, навіть депутати, наприклад Одеського району зацікавились не тільки тарифами на вивіз сміття, а саме технологічними рішеннями, як переробляти з профітом тверді побутові відходи. Не менш перспективним в умовах розвиненого сільськогосподарському кластеру на півдні області є створення кругових гуртових ринків сільгосппродукції. Поки є напрацювання в цьому ключі тільки в виноробстві.

Вкрай важливо щоб у морегосподарському комплексі почала формуватись “блакитна” відновлювальна економіка. Водні простори це не тільки транспортні артерії, а вперше чергу - ниви для виробництва біологічної аквакультури.

 

Стару тезу що людям треба “брати” від природи все треба й надалі замінювати ідеологією гармонійного співіснування. Про це вчені біологи та екологи, разом з економістами під час інформаційній сесії наголошували майже не в кожній доповіді. І наперекір сигналам повітряної тривоги, яки декілька раз переривали обмін думками, усі тверезо оцінюють важливість саме збільшення долі кругової економіки в регіоні для відновлення води, зменшення територій полігонів для заховання сміття, та нарешті - зниження температур. І хоча воєнні дії дуже заважають розвитку тої циркулярної економіки, співпраця з ЄС має допомогти.

Професор Олег Рубель, який дуже ретельно модерував цю сесію декілька раз наголосив на тезі що саме кругова економіка пришвидшує створення нових ланцюгів створення доданої вартості. А саме це вкрай важливо для економіки країни що воює. Весь час робити це за кошти західних партнерів не вийде. Треба й власну економічну потугу відроджувати. Краще не в “карбоновий” залежності.

С.Лиманов.

на фото: обмін думками під час інфосесії.



Немає коментарів: