пʼятницю, 6 травня 2022 р.

Як війна в Україні змінила історію?



Як війна в Україні змінила історію - над цим розмірковує колумніст The Wall Street Journal Вільям Ґолстон.

- По-перше, ця війна поклала край дебатам про розширення НАТО. "Ті, хто боявся, що розширення НАТО на Центральну Європу і країни Балтії спровокує Росію, визнають, що вторгнення (Росії в Україну) робить неминучим подальше розширення альянсу", - пише Ґолстон. В НАТО найближчим часом, вірогідно, вступлять Фінляндія і Швеція. 


В цілому ж альянс на тлі російсько-української війни стане більш об'єднаною і ефективною силою. Цьому сприятиме і оновлення арсеналів тих країн-членів НАТО, які зараз передають Україні свої запаси радянського озброєння. 

- По-друге, ця війна змінила Німеччину. Уряд цієї країни заявив про наміри збільшити витрати на власну оборону, а також погодився (зрештою) передати Україні важке озброєння. 

- По-третє, ця війна змушує Європу зменшити свою залежність від російських енергоносіїв. "В епоху обмежених поставок та високих цін це буде боляче, - пише Ґолстон. - Але навіть Німеччина, чия залежність від російської енергетики тривалий час була стратегічною проблемою для Заходу, усвідомлює, що альтернативи немає". 


▫️Війна Росії проти України змінила деякі уявлення про геополітику. Вона, наприклад, спростувала віру в те, що в політиці домінують економічні міркування. Рішення Путіна піти війною на Україну спровокує рецесію в Росії і може призвести до зниження рівня життя в цій країні у довгостроковій перспективі. Пріоритетною для Путіна виявилася не економіка, а прагнення втілити мрію про відтворення Російської імперії. 


▫️Війна завдала удару по консервативним популістам усього Заходу, які вважали Путіна поборником традиційних цінностей щодо статі, сім'ї, релігії та націоналізму. Так, у США прихильники Трампа засудили Путіна на рівні з демократами та республіканцями (які не є трампістами). "Агресія Путіна зробила для об'єднання громадської думки в США більше, ніж будь-яка інша подія після 11 вересня", - пише Ґолстон.


▫️Вторгнення Росії в Україну також змусило США переключити увагу з протидії транснаціональним загрозам на перемогу в протистоянні великих держав. Ґолстон вважає, що питання зміни клімату, охорони здоров'я, глобальна бідність та міграція залишаться на порядку денному. Але в центрі уваги будуть загрози з боку Росії та Китаю. 


"Питання в тому, чи зробить президент Байден очевидний висновок", - додає Ґолстон. А саме - про потребу збільшити видатки на оборону та перепланувати їх таким чином, аби ефективно протистояти загрозам на європейському та азіатсько-тихоокеанському фронтах.



Немає коментарів: