пʼятницю, 20 травня 2022 р.

Була Московською, а тепер - Маріупольська: чим цікава одна з миколаївських вулиць

такою будівлею тепер "відкривається" ця вулиця




У місті Миколаєві з його багатою історією, що простягається у віки, більше тисячі вулиць. Кожна з них має власну назву, але так було не завжди. Миколаїв було засновано у 1789 році, і тоді міські вулиці не мали власних імен. Не мала власної назви й вулиця Московська, як одна з перших вулиць міста, аж до 1835 року. 
Треба відзначити, певні намагання найменувати вулицю були ще о 1822 році. Тодішній поліцмейстер Павло Федоров пропонував губернатору назвати вулицю Соборною, бо вона починалась від стін Адміралтейського собору. 
Як відомо, проєкт Павла Федорова не затвердив військовий губернатор Олексій Грейг. А вже у 1835 році поліцмейстер Григорій Автономов вніс на розгляд всім відому назву, бо вулиця йшла у напрямку Москви і виходила до так званої московської застави, яка була розташована біля переправи через річку Інгул. Топонім Соборна, як відомо, отримала інша вулиця міста, але про неї іншим разом.



Вулиця Московська має довжину близько двох кілометрів та розташована у двох районах міста: Центральному та Заводському. Уздовж усієї вулиці, що бере свій початок від Адміральської та простягається до Пограничної, з двох її сторін широкі пішохідні тротуари, а про будівлі та споруди, що розташовані на Московській ми розповімо детальніше.






Як зазначалось раніше вулиця починалась від Адміралтейського собору, але у 1937 році його було знищено; був тут і перший акваріум, що згодом став Миколаївським зоопарком і перенесений в іншу частину міста. На цьому місці зараз знаходиться інша значуща пам’ятка історії – сквер 68-ми Десантників та меморіал Вічного вогню. 


Безпосередньо на Московській розташована будівля державного архіву Миколаївської області, а за декілька кварталів нижче по вулиці - кінотеатр з найбільшим у місті екраном «Батьківщина». Кінотеатр сусідує з Миколаївською обласною універсальною науковою бібліотекою, якій вже понад 130 років. Архів зберігає документи, які можуть розповісти про історію і ще одного будинку по вулиці Московській на розі проспекту Центрального, тут ще в імперські часи, був розташований один з найвідоміших публічних домів губернії. 


Будівля найстаршого борделю Миколаєва збереглась


Зараз вулиця багата на кафе, магазини та офіси, що розташовані в старовинних будинках. Архітектурний стиль деяких нових будинків виглядає дуже контрастно у порівнянні зі спорудами ХІХ сторіччя. Закінчується Московська одним із миколаївських стадіонів, що має назву “Юність”.

 

Як відомо, Московська не була перейменована у 2016 році під час декомунізації і фактично вулиця одна з небагатьох у Миколаєві, що жодного разу не змінювала свого імені. Але вже в 2022 році, після повномасштабного російського вторгнення і початку нової фази війни Росії з Україною, міський голова запропонував змінити назву вулиці на Маріупольську. На честь міста-героя Маріуполя та захисників України, в тому числі миколаївських морських піхотинців з 36 бригади. Таке рішення викликало обговорення у соціальних мережах та мало підтримку громади. 


Наразі вулиця може отримати стару назву, бо через воєнний стан прийняти офіційне рішення неможливо.
К.Дворянський. 
фото з Миколаївських пабліків.



Немає коментарів: