пʼятницю, 20 травня 2022 р.

Зарплатню та пенсії українцям допоможе сплатити ЕС





Коментарі Виконавчого віцепрезидента Домбровскіса та Комісара Джентілоні про невідкладну реакцію ЄС на проблему дефіциту платіжного балансу України, а також про довгострокові рамки відбудови


Коментар Виконавчого віцепрезидента Домбровскіса

Доброго дня, пані та панове.

Європа не відступила від підтримки України перед обличчям військової агресії Росії, що не припиняється.

Наша підтримка України – нашого друга і сусіда – непохитна.

З початку російської агресії 24 лютого ЄС виділив 4,1 мільярда євро, щоб допомогти Україні та її народу впоратися з цим незаконним вторгненням та протистояти російській жорстокості.

Насправді ще до цієї війни ЄС був найбільшим донором для України
.

Підтримка ЄС надходить у формі макрофінансової допомоги, бюджетної підтримки, реагування на кризу та гуманітарної допомоги.

Пізніше цього тижня ми виділимо другий транш екстреної макрофінансової допомоги Україні в розмірі 600 мільйонів євро.

Вперше в історії ЄС ми надали військову допомогу – 1,5 мільярда євро, виділення ще 500 мільйонів євро готується – для того, аби Україна могла захиститися.


Є дві чіткі потреби, які необхідно задовольнити.


Кожна з них має власний часовий горизонт та масштаб.

Найбільш невідкладною потребою є забезпечення щоденного функціонування України, підтримка держави та відновлення її пошкодженої інфраструктури.

Це означає:виплату заробітної плати та пенсій
продовження роботи лікарень та шкіл
забезпечення базових державних послуг для постраждалого населення

Внаслідок війни ці витрати зараз значно перевищують той їх об’єм, який може собі дозволити Україна. МВФ оцінює дефіцит платіжного балансу України, що накопичиться до червня, приблизно в 15 мільярдів доларів США або 14,3 мільярда євро. Це дуже велика сума.

Ми плануємо запропонувати нову виняткову програму макрофінансової допомоги на суму до 9 мільярдів євро у вигляді позик Україні. Також буде грантовий компонент, субсидування виплати відсотків.

Проте необхідно, щоб країни ЄС надали додаткові гарантії для підтримки цієї програми.

І очевидно, що буде потрібна подальша підтримка з боку інших міжнародних партнерів, включно з G7 та міжнародними фінансовими установами.

Ще один пріоритетом є планування на довгострокову перспективу та відновлення країни, зруйнованої війною.

Це буде величезне завдання, і не лише у фінансовому сенсі.

Ми хочемо, щоб це були справді міжнародні зусилля, спрямовані на задоволення довгострокових потреб України у відбудові.

Ми маємо розпочати цю роботу зараз.

Можливо, не настане якогось одного моменту, коли російські загарбники підуть на «чистий мир» з Україною.

Наша ідея – допомогти Україні створити основи вільної, демократичної та успішної країни, заснованої на європейських цінностях, які вона обрала, підтримуючи її на європейському шляху.

Оскільки війна вирує на кордонах Європи, ЄС готовий очолити ці міжнародні зусилля разом із самою Україною та надати основну частку фінансування.

У цьому контексті, звичайно, ми вітаємо всі зусилля держав-членів ЄС та наших партнерів підтримати Україну в цей важкий для всіх нас час.

Для довгострокової відбудови України українська влада працюватиме в тісній співпраці з ЄС та іншими ключовими партнерами, такими як G7, G20 та іншими країнами, а також міжнародними фінансовими установами та організаціями.

Ми пропонуємо створити міжнародну «платформу відбудови України», якою спільно керуватимуть Єврокомісія та уряд України.

Це об’єднало б під однією парасолькою підтримку Євросоюзу та решту ініціатив, започаткованих іншими партнерами.

Це також забезпечить чіткий розподіл роботи між різними партнерами та уникнути дублювання.

Окрім того, ми пропонуємо створити механізм «ВідбудуватиУкраїну» («RebuildUkraine») в рамках бюджету ЄС.

Цей новий інструмент буде присвячений фінансуванню зусиль з відбудови економіки України та її гармонізації із економікою ЄС.

Він також забезпечить надання позик та грантів із міцною прив’язкою до плану реформ.

Інвестиції будуть узгоджені з зеленою та цифровою політикою Євросоюзу, аби допомогти Україні стати сильнішою та зміцнити стійкість після спустошення, причиною якому стало російське вторгнення.

Нам доведеться визначитися з основними джерелами фінансування, такими як бюджет ЄС, внески країн-членів Євросоюзу та інших країн, а також приватні інвестиції.

Водночас ми також повинні подумати, як використати заморожені та арештовані російські активи для відновлення України.

ЄС не сам у цій справі.

Ми знаємо, що інші партнери, такі як Сполучені Штати Америки та Канада, також думають у тому ж напрямку.

Нам потрібно змусити Росію заплатити за свою військову агресію проти України та її народу та шкоду, яку вона завдала.

Це буде непросто, звичайно. Але коли йде війна, ніколи не буває простого способу впоратися з агресором.

Щоб відбудувати Україну, нам потрібна потужна політична підтримка усього світу, а також фінансові внески. Євросоюз готовий координувати цю роботу в тісному партнерстві з самою Україною.

Дякую.

***

Коментар Комісара Джентілоні

Рівень руйнувань, які Росія спричиняє в Україні, не має прецеденту в повоєнній Європі. І не менш безпрецедентним є її нехтування міжнародним порядком, який був побудований за останні десятиліття.

Але Путін не очікував побачити таку силу рішучості українців захищати свою націю, як і таку нашу рішучість стояти на боці України та підтримувати міжнародне право.

Отже, агресія Росії мала наслідки, яких Путін, звичайно, не передбачав: лише кілька годин тому Швеція та Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО. Це прямий наслідок російського вторгнення.

Сьогодні ми прокладаємо шлях до того, щоб допомогти новій Україні піднятися з попелу війни, подібно до того, як Європа постала з руїн Другої світової війни. І ми робимо це разом з українською владою та у співпраці з нашими міжнародними партнерами. Ми мобілізуємо фінансування, щоб допомогти Україні подолати цей шторм і «відновити ще кращою» її економічну та соціальну інфраструктуру.

Що стосується короткострокових фінансових потреб України, то сьогодні ми пропонуємо нове значне зобов’язання щодо макрофінансової допомоги обсягом до 9 мільярдів євро. Ці кошти необхідні для того, аби допомогти українській державі покрити свої негайні потреби у фінансуванні. За оцінками МВФ, який підтверджує українську оцінку, ці потреби становлять близько 15 мільярдів доларів у цьому кварталі. Це наша солідарність з Україною станом на зараз.

Але, звичайно, зрозуміло, що нам також потрібна солідарність з Україною завтра. Відбудова України буде довгим та важким завданням і величезним викликом. Це також стане визначальною місією для Європейського Союзу в найближче десятиліття і надалі.

Ми вже можемо передбачити чотири основні напрямки цих зусиль:

По-перше, відновлення інфраструктури країни, її медичних послуг, житла та шкіл, а також підвищення її цифрової та енергетичної стійкості;

По-друге, продовження модернізації держави та її інституцій, забезпечення належного урядування та поваги до верховенства права;

По-третє, впровадження структурного та законодавчого порядку денного, аби допомогти Україні ще більше наблизитись до ЄС;

І, по-четверте, підтримка відновлення економіки та суспільства України. Цей напрямок матиме вирішальне значення для уникнення масового відтоку мізків, який назавжди зашкодить майбутнім перспективам України. Ситуація станом на сьогодні — це 12 мільйонів переселенців. Ця цифра містить в собі як внутрішньо переміщених осіб, так і людей, які залишили Україну.

Структура, яку ми пропонуємо, побудована на принципах відповідальності та гнучкості.

З точки зору відповідальності, зусилля з відбудови мають очолювати українці, їхні демократичні інституції. У той же час, відповідно до намірів уряду України, план «ВідбудуватиУкраїну» має бути вплетений у стратегічне партнерство з Європейським Союзом. Зокрема, тому, що цей план стане якорем для європейського майбутнього України.

Своєю чергою, це партнерство між Україною та Євросоюзом буде базуватись на дуже тісній співпраці з G7, ширшим міжнародним співтовариством демократичних країн, міжнародними фінансовими установами та міжнародними організаціями. Пізніше сьогодні я поїду до Бонна на зустріч міністрів фінансів G7. Ці питання будуть центральними в наших дискусіях.

Це темні й невизначені часи для України та для Європи.

Тож я сподіваюся, що ця ініціатива допоможе пролити світло в цю темряву. І також дати українському народу впевненість, що ми й надалі будемо стояти на його боці та разом будувати його майбутнє як частини нашої родини вільних європейських демократій.

Дякую.


Немає коментарів: