середу, 20 квітня 2022 р.

9 ознак ухилення від санкцій за Мінфіном США





Бюро Мінфіну США (FinCEN) радить фінустановам посилити пильність через спроби обходу санкцій росією. Бюро опублікувало список ознак для виявлення таких компаній, а також тих, які можуть бути замішані у фінансуванні тероризму і фінансових схемах. Цей список можна використовувати для визначення підозрілих контрагентів.



Контекст:


Через вторгнення російської федерації в Україну США та країни ЄС ввели безпрецедентні санкції проти фізичних осіб та компаній рф, рб. Основним видом обмежувального заходу за всіма проаналізованими списками санкцій є блокування активів.

Усі обмежувальні заходи діють безстроково і торкнулися понад 1000 фізичних та понад 300 юридичних осіб. Список поповнюється щодня. І, звичайно, деякі з них намагаються ухилитися від санкцій та оминути закон. Для виявлення таких випадків розроблено перелік ознак ухилення від санкцій – так званих "червоних прапорців". Їх слід розглядати як вагоме доповнення до базових факторів ризику.


Індикатори тривоги згідно FinCEN


1. Використання підставних компаній для приховування права власності, джерел коштів або залучених юрисдикцій, на які поширюються санкції.


2. Використання підставних компаній для проведення міжнародних електронних переказів. Часто за участю фінансових установ у юрисдикціях, відмінних від реєстрації компанії.


3. Використання третіх осіб для приховування тих, хто підпадає під санкції та РЕР. Наприклад, під час реалізації угод з купівлі або продажу нерухомості.


4. Рахунки переносяться з юрисдикцій чи фінансових установ без чіткого економічного чи ділового обґрунтування.


5. Помітне зростання кількості нових компаній у юрисдикціях, раніше пов'язаних з російськими фінансовими потоками.


6. Нещодавно створені рахунки, через які намагаються відправити або отримати кошти від підсанкційної компанії, або виключеної із Товариства всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій (SWIFT).


7. Нестандартні операції з іноземною валютою, у яких можуть опосередковано брати участь російські фінансові установи під санкціями, включно з операціями, що не відповідають діяльності за попередні 12 місяців. Наприклад, центробанк рф може спробувати використати компанії-імпортери-експортери для проведення валютних операцій від свого імені та приховати свою участь.


8. Транзакції клієнта ініціюються або надсилаються на підозрілі типи адрес інтернет-протоколу (IP): ненадійні джерела, локації у росії, білорусі, юрисдикціях, на які поширюються санкції; або IP-адреси, раніше зазначені як підозрілі.


9. Клієнту надходять транзакції, що ідентифіковані як пов'язані з програмами-вимагачами. Програми-вимагачі – це шкідливе програмне забезпечення, яке зловмисники можуть використовувати для блокування пристрою або шифрування його вмісту.


Зі свого боку YouControl сформулював найповніший список чинних українських компаній, які мають "російський слід". Тепер відстежити зв'язок українського бізнесу із окупантами дуже просто. Варто відкрити досьє юридичної особи, і Експрес-Аналіз автоматично підсвітить ці дані як ризиковий фактор. За приблизною оцінкою, близько 1400 українських компаній пов'язані з росією


Немає коментарів: