неділю, 13 лютого 2022 р.

Курс крафтових виноробів Причорномор'я на Італію




Сонце, теруар, географія та пристрасть допомагають заповзятим людям з Північного Причорномор'я взятись за виноробство. Але в цій тисячолітній справі, яка має багато від творчості, безліч секретів. Це завжди не потрапляє в теоретичні матеріали, а переходить від діда-прадеда. Червоний молох повбивав в наших краях як звичайних землеробів, так й вчених ботаніків, тому треба надолужувати. У справі виробництва, а особливо - просування вина вітчизняним приватним виноробам конче потрібна школа.

Виноробну вертикальну мережу між Італією та Україною розпочали вибудовувати завдяки проєкту «WINE V-NET. Виноробна вертикальна мережа між Італією та Україною» в рамках EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC).
власник виноробного господарства В.Фалько та його вироби




Сьогодні ЄС є провідним виробником вина у світі. Навчитись є чому, а головне, вміло “вбудуватись” - знайти для себе нішу на ринку, та партнерства, це надзавдання проєкту. Тому під час досить короткого строку, до цвітіння лози представникам саме крафтових виноробних господарств Миколаївської, Херсонської та Одеської областей буде надано низка інформаційних та маркетингових можливостей, щоб інтегруватись до світових ринків. у рамках проєкту заплановано 2 навчальних візиту в Італію та Україну, метою яких є підтримка МСП у пошуку міжнародного бізнесу та партнерства з іноземними виробниками, постачальниками послуг, та дистриб'юторами з метою розвитку та зміцнення продуктивної та комерційної співпраці.



На презентації проєкту для преси, яка відбулась в миколаївській модній кав'ярні було представлено вина 3-х місцевих крафтярен. А їх сьогодні працює вже десятки. Зі всіма споживачу ще доведеться познайомитись.

Як? Де? За яких обставин?

Це тільки 3 найперших питання, яки стають перед виробниками Діонісового соку. А якщо взяти до уваги дуже посередню культуру споживання вина, взагалі то зрозуміло що земляки тільки на початку шляху. Особливо тепер їм стане в пригоді досвід італійських майстрів виноробства, бо там тисячолітні традиції не переривались й “мінеральних секретарів” не траплялось. Америки та Австралія теж вчились в італійців розбудові цієї галузі сільського господарства.

Проєкт залучатиме 3 рівні українського та італійського малого та середнього бізнесу (консолідовані МСП, висхідні підприємства та стартапи) та рівень інституцій підтримки підприємництва (BSO) у виноробному секторі, щоб охопити весь ланцюжок постачання вина по вертикалі (виноробство - виноробство та розлив - просування та маркетинг/реалізація).

Українська Асоціація Центрів підтримки бізнесу - партнер з українського боку зобов'язалась допомогти зібрати та адаптувати італійський досвід саме для крафтових виноробів 3-х південних областей.

Продовжуємо споживати крафтові вина місцевих виробників, знайомства продовжуються. Гарні емоції допомагають долати епідемію. Відкоркуйте пляшку червоного, або рожевого й світ вас здивує новими відтінками.



Не поспішайте!..

Вино вимагає вдумливого споживання…

В.Головченко. 
Фото автора та В.Аджамського.



Немає коментарів: