суботу, 4 грудня 2021 р.

ПАНДЕМІЯ COVID-19 ПІДШТОВХУЄ УКРАЇНЦІВ ДО РИЗИКОВАНОГО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ





Кожен четвертий українець готовий прийняти ризиковану пропозицію роботу за кордоном або в іншому населеному пункті України: працювати без офіційного оформлення й навіть у закритому приміщенні без змоги його залишити; перетнути кордон у не встановлений законом спосіб; віддати свій паспорт, телефон та особисті речі працедавцю. Такі дані дослідження*, здійсненого на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), Агентства ООН з питань міграції в Україні за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Презентація результатів опитування відбулася напередодні Міжнародного дня боротьби за скасування рабства, який щорічно відзначається 2 грудня з метою підвищення обізнаності про торгівлю людьми та інші форми експлуатації.

За даними опитування, 46 000 українців постраждали від торгівлі людьми впродовж 2019-2021 років: близько двох третин із них потрапили в тенета торговців людьми за кордоном, і третина — всередині України. Останні дані дають МОМ підстави вважати, що загальна кількість українців, постраждалих від торгівлі людьми з 1991 року, становить 300 000 осіб.

За оцінками МОМ, майже 1,2 мільйона українців працювали за кордоном у 2021 році, що перевищує показник 2019 року на 11%. З-поміж цих людей, 42% були працевлаштовані неофіційно (два роки тому ця частка становила 30%). Вісімнадцять відсотків (18%) опитаних зазначили, що готові прийняти неофіційну пропозицію роботи за кордоном, а ще більше — 27% погодилися б працювати без оформлення працевлаштування в Україні. Ці дані свідчать, що люди недооцінюють потенційні ризики у власній країні.

«Пандемія COVID-19 ще дужче посилила вразливість населення до ризиків торгівлі людьми, оскільки понад два мільйони осіб втратили роботу або ж були змушені витратити значні кошти на лікування, — зазначила Теута Граждані, Координаторка Представництва МОМ в Україні з питань політики, зв’язків та розвитку проєктів. — Упродовж останніх двох років ми спостерігаємо суттєве зростання випадків торгівлі людьми всередині країни. У 2021 році 19% відсотків постраждалих від сучасного рабства, ідентифікованих МОМ, потрапили в ситуацію торгівлі людьми в Україні, що втричі більше, ніж 2019 року».

Із 2000 року у співпраці з мережею партнерських неурядових організацій МОМ надала реінтеграційну допомогу близько 19 000 постраждалих від торгівлі людьми. Ця підтримка, серед іншого, включає правові консультації та представництво інтересів у суді, медичну допомогу, психологічні консультації, надання притулку, навчання для підвищення кваліфікації та грантові програми для постраждалих, які прагнуть започаткувати власний бізнес.



*Національне опитування було здійснене Info Sapiens на замовлення МОМ у вересні–жовтні 2021. У ньому взяли участь 5 228 осіб віком понад 14 років у кожній області України та Києві за винятком не підконтрольних Уряду територій Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.


Немає коментарів: