пʼятницю, 3 грудня 2021 р.

Одеський редактор судився з ОДА за допуск в будівлю



Одеська обласна державна адміністрація 19 листопада змінила правила допуску журналістів до своєї будівлі. Відповідну інформацію оприлюднили під час засідання П'ятого апеляційного суду.

Через зміну правил суд частково задовольнив скаргу ОДА на рішення Одеського окружного адміністративного суду, що задовольнив позов головного редактора ІзбірКома Валерія Болгана за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя, заснованого Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

Щоправда, в нових нормах є ознаки чергової дискримінації: відтак, до списку медіа віднесені лише телебачення, радіо та газети. Про представників інформагентств та онлайн-медіа у рішенні не йдеться.

Як зазначила юристка Громадського центру правосуддя Юлія Лісова, «це фактично визнання своєї помилки. Незрозуміло, чому цього не було зроблено одразу. Навіщо було відстоювати свою неправильну позицію в суді, навіщо було витрачати 3 тис. гривень платників податків на оплату судового збору за апеляційну скаргу, щоб потім фактично погодитись з тим, що права журналістів були порушені. До речі, апеляційний суд також підтримав рішення суду першої інстанції і зробив висновок про те, що ОДА порушила права журналістів. Але і нове рішення ОДА не є ідеальним, оскільки обмежує поняття журналіста працівниками преси, телебачення та радіо».

«Цей судовий процес та інформаційний вплив на відповідачів показав ефективність стратегічного судового захисту. Незважаючи на певні претензії до рішення суду та позиції ОДА щодо нових правил допуску журналістів до своєї будівлі, нам вдалось в ході цієї справи сформувати важливу юридичну практику та громадський запит щодо захисту прав журналістів та стандартів відкритості органів влади», - додав координатор Громадського центру правосуддя Ігор Бринош.


Немає коментарів: