пʼятницю, 17 грудня 2021 р.

Хайпова ініціатива - фонд майбутніх поколінь



Політика Зеленського та його оточення дедалі більше нагадує косплей. Це – коли в душі ти ніби м’язистий Конан-варвар у шкурі з величезною сокирою в руках, а за фактом – загорнуте в леопардову завісу середньовіччя прищаве чудовисько з обвислим животом. Простіше кажучи, косплей – це коли форма перемагає зміст, а здаватися – важливіше, ніж бути.



Цього разу Зеленський, його віце-президент та його віце-віце-президент вирішили скопіювати фонд майбутніх поколінь.
У розвинених країнах ці фонди створювалися наприкінці XX століття, коли потреби виживання (їжа, дах і безпека) поступилися місцем потребам розвитку (творчість і турбота про майбутнє). У фонди надходили гроші від продажу кінцевих ресурсів – зазвичай, рента від видобутку з корисними копалинами. Далі ці кошти інвестувалися, а вже доходи від інвестицій витрачалися на розв'язання нагальних проблем.

Традиційно у розмові про фонди майбутніх поколінь згадують фонди Норвегії та ОАЕ. У наші дні ці фонди досягли такого розміру, що якщо сьогодні кошти цих фондів поділити між усіма громадянами, то кожен із них отримає кілька сотень тисяч доларів США, або середню заробітну плату після сплати податків за приблизно п'ять років.

В Україні фонд планується формувати схожим чином. Тільки ось вся рента, яка в 2022 році буде сплачена до бюджету країни, це близько $2,5 млрд. Ця сума, очевидно, ніяк не збільшиться в найближчі кілька десятків років, оскільки навіть якщо підвищувати рентні ставки, обсяги видобутку будуть падати в міру виснаження родовищ.


Виплачуватимуть на кожного «якісного» дві мінімальні заробітні плати на рік. У 2022 році, якщо не буде різкої девальвації, це буде близько 2×250 = $500. Народжуваність падає, і в перспективі не варто очікувати, що за рік народиться понад 300 тисяч осіб. У перший рік у фонд надійде близько $150 млн. Найбільше навантаження, очевидно, буде через вісімнадцять років, коли до фонду потрібно буде перераховувати близько $2,7 млрд на рік.


Що таке $2,7 млрд. на рік, це багато чи мало? Зараз це приблизно дорівнює доходам від ренти. У 2020 році ВВП України оцінювався у $155 млрд. Якщо протягом наступних вісімнадцяти років у нас буде реальне економічне зростання близько 3% на рік, то ВВП досягне $264 млрд. Виходить, що до фонду щорічно відраховуватиметься близько 1% ВВП.

Українці, які досягли повноліття, зможуть витратити кошти фонду на освіту, медичні послуги чи покупку житла. Також передбачена можливість перерахувати кошти до недержавного пенсійного фонду для майбутньої пенсії, але я не бачу практичного сенсу розглядати цей сценарій. Хто у вісімнадцять вірить у те, що йому колись буде вісімдесят?


Не важко здогадатися, що із запропонованого переліку альтернатив практично всі українці у момент повноліття спробують купити на подаровані партією гроші житло.

Нехай вкладення коштів фонду компенсують інфляцію і в день повноліття українець отримає близько $9000. Нині ціна одного квадратного метра у великих містах близько $1000. Тому єдиний спосіб купити «хрущовку» одразу – це багатоженство: треба одружитися три рази, і тоді молодій сім'ї з чотирьох людей вистачить грошей на покупку житла. Щоправда, велике ліжко вже доведеться купувати у кредит.

Тепер про освіту. Наразі дотації вищій школі становлять близько $1,5 млрд. на рік. Коштом цих дотацій та користуючись власними коштами навчаються 1,3 млн студентів, що можна порівняти з народжуваністю за п'ять років. Нагадаю, що на рік у фонд планувалося відраховувати близько $150 млн. Виходить, що внески до фонду за рік – це приблизно половина дотацій, а щоб сплатити своє навчання, доведеться використовувати внески за десять років. Після цього, щоб придбати житло, доведеться одружитися вісім разів.


З огляду на те, що на житло не вистачить, а платити за свою освіту самі українці поки що не звикли, залишається медицина. Очевидно, кошти фонду будуть використані на мамопластику, тобто – на збільшення грудей. Суми $9000 якраз вистачить на операцію у хорошого хірурга.
"Останній капіталіст".


Немає коментарів: